18.07.2016 | 18:01
Плевнелиев напуска България
Държавният глава си осигурил шефско място в НАТО след края на мандата

Президентът Росен Плевнелиев напуска България след края на мандата си на 22 януари 2017 г., пише столичен всекидневник. Според информация на източника, освен развода, който му предстои със съпругата Юлиана, той вече се подготвя за международната кариера, бленувана от години.

Става въпрос за договорка отпреди няколко месеца, която Плевнелиев е успял да постигне след разговори с близки до генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг фигури. Наши източници разкриха сензационно, че държавният глава вече си е осигурил място в политическото ръководство на Алианса в Брюксел, при това веднага след края на шефството му на „Дондуков“ 2.

Тъй като в структурата на пакта няма мандатност и на практика всички фактори се избират за неопределен период от време, Плевнелиев би могъл да се внедри в нея, без да се налага да изчака избор на ново ръководство. За целта не му е нужен и военен чин, обясниха експерти. Самият шеф на НАТО по образование е политолог и никога не се е занимавал с военната тематика.

Плевнелиев пък от няколко седмици намеква, че и след като престане да бъде президент, ще продължи да работи за добруването на България, без да уточнява как до момента. Освен това пронатовските си позиции той затвърди допълнително и със срещата си с украинския си колега Петро Порошенко миналата седмица, и на срещата на върха на Алианса във Варшава през уикенда, където настоя за много повече НАТО в Черно море.

Според запознати той е започнал да подковава кариерата си за Брюксел още със стъпването си на „Дондуков“ 2. През януари 2015 г. Столтенберг, който обикновено отделя кратко време за разговор на 4 очи, прекара близо час на срещата си в София с Плевнелиев. Тогава двамата демонстрираха доста топли взаимоотношения, които явно са се отплатили след време на държавния глава, коментират още запознати с плановете му.

Из коридорите на институцията дори се говори, че бъдещото му развитие в НАТО е сред „личните“, както ги определи Плевнелиев, причини за отказа му да се кандидатира за втори мандат. Не било изключено след няколко години той да се прицели и в шефския пост на Алианса, макар генералните секретари в последните десетилетия да са все представители на Северна Европа.

1 коментар

  1. GEORGIEVA каза:

    Какво знаехме за него преди да стане президент?

    Че е най-успешният министър и любимец на Бойко Борисов. Това стана, след като другият най-успешен министър и любимец Цветан Цветанов се превърна в заплаха за самия Борисов.

    Помните ли, че в първата половина на мандата на ГЕРБ борбата с престъпността беше най-голямата им гордост, а рейтингът на Цветанов стана по-висок от този на неговия началник? Точно тогава магистралите изместиха престъпността в пропагандната машина на ГЕРБ и изгря звездата на Росен Плевнелиев. Той буквално бе назначен за президент от Борисов, който се отказа в последния момент да се кандидатира лично.

    Плевнелиев спечели след

    една от най-манипулираните изборни кампании

    в новата ни история и с преднина само от 500 хил. гласа пред Ивайло Калфин. Сигурно е случайност, в която не вярвам, но толкова бяха и напечатаните допълнителни бюлетини на последните избори.

    Искам да кажа, че Цветанов и ГЕРБ осигуриха служебна победа на Росен Плевнелиев, а медиите, най-вече онези на Цветан Василев, водиха отвратителна война срещу опонентите му и не допускаха публиката да има избор. Правя това отклонение, защото паметта в България е много къса и защото закъснялите днешни въпроси към държавния глава не ги прави по-малко валидни. В опитите си да защитят Росен Плевнелиев от атаките, неговите защитници, предимно от редовете на така нареченото дясно изпадат в едно голямо противоречие. Според тях олигархията напълно е овладяла страната, едрият капитал е с червен произход, а държавата се е сраснала с мафията. Всичко това е валидно за всички, но не и за Росен Плевнелиев, който, забележете, е държавен глава. Т.е. олицетворение на държавата, която те описват като мафиотска. На всичкото отгоре, преди да стане президент е преуспял бизнесмен и милионер. Излиза, че мощната олигархия е изтървала това дете чудо от контрола си, а то взело че станало президент.

    Леко преправената легенда за българския Рокфелер, който спал по “паркинзите” в Германия и станал милионер бе единственото, което знаехме за миналото на Плевнелиев в продължение на години, че и до днес. Никой не се постара да проучи точната му биография, както в България, така и в Германия, както би се случило във всяка друга нормална страна. Днес искат от него да извади едно извлечение от банкова сметка и той се цупи като малко дете. В САЩ накараха Обама да покаже кръщелното си свидетелство. Не кой да е, а Доналд Тръмп пред когото по размах и манталитет цялата ни родна олигархия прилича на нещо средно между начално училище и благотворителна организация, но да не се отклонявам.

    Росен Плевнелиев

    не отговори нищо на въпросите,

    които му бяха зададени от собствения му главен редактор на вестника, който той е издавал в Благоевград едва 27-годишен. Да, мнозина от вас не знаят, но Росен Плевнелиев е бил издател на в. “Югозападни вести” в началото на 90-те, а главният редактор Тодор Карастоянов твърди, че чрез вестника са се препирали пари. Пари, които Плевнелиев е крадял от заплатите и осигуровките на работниците, които е изпращал в Германия. Това не са безобидни обвинения от анонимен източник (виж тук). Тодор Карастоянов не е олигарх, а многобройните въпроси за внезапния бизнес успех на момчето от Гоце Делчев в най-мутренските времена на прехода не са дребно заяждане.

    Нито е заядливо питането за офшорките на президента,

    нито за подкупите, които са му искали в столичната община докато е бил бизнесмен – помните ли, че в такъв скандал го забърка не кой да е, а Цветан Цветанов. Не е дребнаво и питането за общия гръцки нотариус с Иво Прокопиев, за общите им сделки и приятелство. Във всичко това сигурно няма нищо лошо, но е лошо когато то не е изговорено и изяснено от самият Росен Плевнелиев.

    Ето защо въпросът платил ли е в брой Плевнелиев имота си в Гърция не е дребнав, а само върхът на цял куп важни и сериозни въпроси за биографията и ценностната система на държавния ни глава.

    Дори и сам по себе си въпросът не е дребнав, защото

    засяга следните теми:

    – Контрабандист ли е Плевнелиев? Има ли декларация за изнесените пари?

    – Лъжец ли е Плевнелиев? Той каза, че е превел парите и банката ги е платила. Кой тогава е изтеглил сумата в Гърция, за да плати на продавачите в брой, както е записано в нотариалния акт? И защо не покаже банков документ за превода?

    – Прал ли е пари Плевнелиев през тази сделка? Въпрос, който се поражда от неяснотите около нейното осъществяване.

    Ако въпросите дали българският президент е контрабандист, лъжец или перач на пари се струват на някого дребнави, то това си е негов частен проблем, но президентът Росен Плевнелиев със сигурност дължи отговор.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране