01.07.2017 | 0:04
Плевнелиев: Радев вероятно е натиснал служебния кабинет за „Грипен“
Как едни и същи експерти първо бяха за Ф-16, пита бившият държавен глава

Президентът (2012-2017 г.) Росен Плевнелиев подозира, че вероятно наследникът му на поста Румен Радев е оказал натиск върху служебния кабинет на Огнян Герджиков, за да бъде предпочетена офертата за изтребителите „Грипен“ пред тази за „Ф-16“. Това стана ясно днес от интервю на Плевнелиев пред бТВ.

„За мен е притеснително как така едни и същи експерти, които подкрепиха през 2012 г. решението за закупуване на Ф-16, се обърнаха на 180 градуса и взеха друго решение“, каза бившият държавен глава. И допълни: „Вероятно има форма на натиск и влияние от президента върху служебното правителство. Бях притеснен, когато Огнян Герджиков каза, че го е имало. На едно служебно правителство не му прилича да взема решения за милиарди в толкова кратък период от време“.

На припомнянето, че служебното правителство е отговорност на президента, Плевнелиев отговори, че контролът е едно, но влияние не може да се упражнява. И изтъкна, че в демократичната държава силата е в баланса, а не в една или друга институция. Плевнелиев обясни, че макар да не е експерт, търси смисъла на парите и смята, че „Грипен“ не са най-доброто решение.

„Един самолет не е само да летим с него. Трябва и да се стреля с него. Трябва да гарантира националният суверенитет. Това е невъзможно обаче само в рамките на България, а с нашите съюзници. Кои са те? Румъния, Турция, Гърция, Полша. Какво имат всички те? „Ф-16″. Това не е само една играчка за 1,5 милиарда. Те трябва в критичен момент заедно с нашите партньори да защитят националния суверенитет на България.“ По мнението на бившия президент депутатите имат достатъчно основание да създадат комисия, която ще проверява фактите около вземането на решението за закупуване на „Грипен“.

Плевнелиев разкритикува наследника си Радев за последната серия от скандали. От опита, който имал с различни президенти на България, той нямал информация за случаи като този в Свищов, когато на среща на Радев с кмета не са били допуснати депутати и общественици.“На държавния глава му прилича да интегрира. От тази гледна точка съм безкрайно притеснен. Помните – не беше Волен Сидеров, не беше кой ли не- винаги съм ги канил, подавал съм им ръка. Мисля, че Радев трябва да се поучи от тази сериозна грешка и да бъде отворен към всички“, каза президентът.

Колкото до случилото се при визитата на Радев във Ватикана, Пленелиев го окачестви като „много, много, много тежка грешка“. Тогава в делегацията, влязла при папа Франциск, не бяха представени религиозните общности, а от депутатите бе само Веселин Марешки. Президентът се оправда, че такива са били изискванията на протокола на домакините. Но думите му бяха провергани от папския нунций в София.

„Голям гаф на езика на дипломацията е Ватиканът да ви опровергава“, коментира Плевнелиев

После коментира и актуалния напоследък скандал с НДК, който според него няма как да провали предстоящото българско председателство на ЕС.

„Категорично вярвам на Лиляна Павлова, Екатерина Захариева, на премиера Бойко Борисов, който много символично получи за 2 дни прием в Елисейския дворец при Еманюел Макрон и в германското канцлерство при Ангела Меркел. Това е доказателство, че България има ресурси на доверие в конкретни ползотворни дебати“, смята доскорошният президент. На България й прилича да доминира, да добавя стойност, а не да чака някой подхвърлен милиард, добави той. Плевнелиев е убеден, че макар да няма най-голямата икономика, нито най-силната армия, страната ни е незаобиколим фактор на Балканите. И той ще помага с каквото може по време на европредседателството нещо да се случи на Балканите. „Много ни прилича да бъдем регионален лидер“, каза той.

Плевнелиев бе попитан и дали трябва да се публикува и втората стенограма за КТБ предвид факта, че бе против огласяването на първата. „Нека да се отвори. Не, аз не променям позицията си. Нима произтече голяма бомба от отварянето на първата част? От години крещя – тръгнете по пътя на парите. Нека има справедливост. Това е истинският дебат“, каза експрезидентът.

6 коментара

  1. Vassia N. Ilieva каза:

    Viarno, che Plevneliev ne promenia pozitziata si, samo che ne promeni kriva pozitzia, opredelena ot prichinite da e komsomolski sekretar i horoskopadjia. Traino vlianie vurhu lichnostta – narushenia na statut s vredi za Bulgaria.

    Prezidentat Radev razbira ot samoleti, toi e profesionalen pilot na voenni samoleti. Vse edno da se kritkuva Uti Buchvarov za neumenie za gotvene. V sluchaia Prezidentat Radev e bezsporno kompetenten. Vlianie za veren izbor e preporuchitelno, ne e negativen natisk-vse edno da hulish zriashtia zashto pokazva putia na sleptzite. I kato se vzeme viarno reshenie, da se sledva. No akul triabva i oshte neshto.

    Izvinete za latinitza, molia

  2. GEORGIEVA каза:

    Резултати от търсенето
    Причината Росен Плевнелиев да е на върха е една и тя се казва …
    http://www.dailypress.bg › ПОСТОЯННИ 1
    9.12.2015 г. – За първите 25 работници, които завели в Хамбург, двамата … Той помогна на Росен Плевнелиев за износа на работници в Германия”. … Росен Плевнелиев не коментира ареста на бившия си тъст, не е ясно и …
    АФЕРА.БГ | Росен Плевнелиев оплетен в афери в Германия …
    afera.bg/росен-плевнелиев-оплетен-в-афери-в-гер.html
    9.09.2011 г. – Росен Плевнелиев оплетен в афери в Германия, фирмата му „Ирис … на работниците, съгласно законодателството в Германия и … на фирмата „Ирис Интернейшънъл” и платил ли е г-н Плевнелиев наложените глоби? … в пореден пристъп на самодоволство, не го е направил навреме”, …
    Плевнелиев натрупа първия си милион с измами – Вестник Десант
    http://www.desant.net/show-news/28217
    2.09.2013 г. – Президентът експлоатирал работници в Германия и укривал пари в офшорки в Кипър. … Още в първия си работен ден като държавен глава Росен Плевнелиев получи … сиреч платил ли си е Плевнелиев данъците от двата хонорара. … Така в българската хазна не влезли 300 000 долара.
    България | Росен Плевнелиев – учих, живях, успях – Капитал
    http://www.capital.bg/politika_i…/06/…/221876_rosen_plevneliev_-_uchih_jiviah_uspiah/
    28.06.2003 г. – Обичам да си разказвам историята, казва Росен Плевнелиев. Той е роден преди 39 … ние заминахме за Германия с група строителни работници, защото там … „Не бях виждал толкова пари през живота си“, казва …
    Росен Плевнелиев зарязал първата си съпруга – с видео …
    skandalno.net/rosen-plevneliev-zaryazal-parvata-si-s-23727/
    След развода Плевнелиев и Вероника продават мезонета си в кв. … в бизнеса на Росен Плевнелиев и Иван Тодоров не е никак случаен, а се дължи на … -Той помогна на Росен Плевнелиев за износа на работници в Германия“. … …тъпанар тъп, кой ти плати за тъпото ти предаване, умирам от щастие в …
    Хърсев: Само Плевнелиев може да е дал документите на Сашо …
    https://www.24chasa.bg/Article/2385692
    22.10.2013 г. – „Плащане в брой не означава, че трябва да се плати в банкноти по сделката. …. на строителни работници за Германия,без нищо да разбира от … пейките в Германия.Росен Плевнелиев,Симеон Дянков и Трайчо …
    Плевнелиев дължи отговори. Въпросите към него не са дребнави …
    e-vestnik.bg/18918/plevneliev-dalzhi-otgovori-vaprosite-kam-nego-ne-sa-drebnavi/
    17.10.2013 г. – Росен Плевнелиев. Снимка: Булфото Платил ли е Плевнелиев пари на … на работниците, които е изпращал в Германия. Това не са …
    РЗС: Плевнелиев има черен печат за Германия – Днес.dir.bg
    dnes.dir.bg/news.php?id=9451363
    9.09.2011 г. – Росен Плевнелиев се появи от нищото и беше утвърден като медиен продукт … на работниците, съгласно законодателството в Германия и внасянето на … немската държава на фирмата и платил ли е Плевнелиев глобите? … ако случайно не го е направил навреме, категоричен бе Семов.
    РЗС обеща документи за делата на Плевнелиев в Германия …
    http://www.banker.bg/novini/read/rzs-obeshta-dokumenti-za-delata-na-plevneliev-v-germaniia
    9.09.2011 г. – Ако до 18 септември Бойко Борисов не провери кандидата за президент … на работниците, съгласно законодателството в Германия и … законодателство на Германия от страна на Росен Плевнелиев … на фирмата „Ирис Интернейшънъл” и платил ли е г-н Плевнелиев наложените глоби?
    Росен Плевнелиев – мениджърът-милионер – БЛИЦ – Новини от …
    https://www.blitz.bg/politika/rosen-plevneliev-menidzhrt-milioner_news117442.html
    Росен Плевнелиев започва да развива собствен бизнес през 1990 година. … Тя работи на повече от 80 строителни обекта в Германия, както и на някои знакови …. Как един не се намери да попита как това момче, завършило … как от научен работник, останал без работа, става такъв виден безнесмен в …
    Възможно е някои резултати да са били премахнати съгласно европейското законодателство за защита на личните данни. Научете повече.
    1
    2

    3

    4

    5

    6

    7

    8

    9

    10

    Следваща

  3. българин каза:

    Точно ти ли имаш право да критикуваш? А защо не споменеш как Борисов конкретизираше условията по сделката със самолетите с премиера на Швеция и колко гордо се похвали даже как ще се пазари. Засрами се най-после, ама май това чувство ти е непознато.

  4. Монев каза:

    Колкото и да ние калпава конституцията,трябва да сме благодарни на създателите й,че благодарение на нея, президента който и да е той,след пет календара,се измъква от „Дондуков“-2.Предшественика на Р.Радев,имам чувството,че се задържа по дълго време ако съдя по поразиите които сътвори докато беше в каменната сграда.Този строителен предприемач,щеше да ни сбие с Русия за едното чудо.Един бирник с златни рамки на очилцата си,пък искаше да напляска руснаците.Ако се позамислим хората които сме в състояние,ще разберем,че хора които не стават за домоуправители,са били по върховете в управлението на най бедната ни държавица в целия ЕС и далеч зад него.Някой полуграмотен рапър ще заяви:Як народ сме ние българите.Има и продължение,но нека всеки сам да се сети за него…

  5. Боже каза:

    Ти така ли правеше, а? Смешник, скрий се най-после!

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране