24.03.2019 | 22:56
Плевнелиев: Радев защо не коментира ТЕЦ-а на Доган?
Очевидно президентът Радев не разсъждава институционално, а води генералски избори, каза той

Росен Плевнелиев (президент на България, 2012-2017) подложи на остра критика държавния глава Румен Радев заради намесата му в скандала около имотните сделки на политици от ГЕРБ. Плевнелиев уличи Радев в “двойна игра” и в избирателен подход при публичните си реакции по съмнения за корупционни случаи.

“Повече от ясно е, че комисията за борба с корупцията и прокуратурата са големите длъжници на българското общество и те трябва да действат резултатно, а не декларативно. Но отвъд действията на тези две институции има задача за политическия елит на България, включително за президента, да зададат алтернатива. Когато държавният глава говори за справедливост, да си дадем сметка как и дали изобщо реагира, когато почетният председател на ДПС Ахмед Доган се оказа собственик на една електроцентрала за 2000 лева? А когато лидер на БСП и член на нейния Висш съвет (Георги Гергов, б.р.) получи за една дупка в центъра на Варна много сериозно обезщетение?”, коментира Плевнелиев в интервю за BG on air.

Той нарече “груба грешка” начина, по който Румен Радев коментира случая с апартаментите на Цветан Цветанов. “Очевидно президентът Радев не разсъждава институционално, а води генералски избори. Не остана капчица съмнение, че не иска да играе президентската роля. Нито е обединител на нацията, нито е основният балансьор в демократическата система, нито има някаква външно политическа програма. И тъй като той не иска да прави тези основни дейности на държавния глава, си даваме сметка, че се бори за нещо съвсем друго – той се бори за властта, той иска да става бъдещ министър-председател, изявява се като лидер на опозицията. Той има бъдещи планове, даде заявки за собствена партия. В абсолютно всички негови действия поне за мен е очевидно, че опорните точки на Кремъл са в неговия дневен ред”, каза още Плевнелиев.

Той призова всички замесени в сагата с имотните сделки на ниски цени да дадат обяснение за действията си.

“Цветанов трябва да излезе и да обясни с думи прости, така че хората да го разберат. Същото се отнася за всички останали, които са засегнати в този казус. Същевременно не бива да се политизира излишно, докато институциите са в ход. Те са длъжни да се посветят на борбата с корупцията и на съмненията в политическия морал, но да не действат избирателно”, каза той.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране