Зареждане

Напишете

ПОЛИТИКА

Плевнелиев си мечтаел да изгоним поне един руски разузнавач

share

Трябваше да бъде изгонен един руски разузнавач, активен в България, който има руски дипломатически паспорт. Това щеше да позиционира България по друг начин. Не го направихме! Не това проповядваха Ботев и Левски. Не мога да се съглася и с тезата от времето на Цар Борис III: винаги с Германия, никога срещу Русия. Това каза Росен Плевнелиев тази вечер в Панорама, говорейки за склонността на българина винаги да се навежда, когато задухали високите ветрове.

Според него кризата между Великобритания и Русия е била тест за нашата ориентация: интереси срещу принципи. Президентът (2012-2017 г.) настоя, че днес трябва да се говори кои от лидерите са силни и кои от тях са мъдри. Другата голяма разделителна линия е интереси срещу принципи. Днес сме свидетели на много политици, които подкрепят интереси, не принципи. Принципната позиция е да си дадем сметка, че Русия през 2015 г. извърши кибератака срещу България. Русия постави под въпрос българската демокрация. Всички си покриват главата с пепел.

Русия направи не едно и две действия в исторически контекст… Къде е мъдростта, попита политикът. Той напомни, че не е отговорът само в понятието „Европа“, защото географски Европа свършва при Урал, но днес адмниситрацията на президента Путин не би следвало да е за нас като модел. Затова пък Румъния е взела „всички правилни решения“, като заявила ясно „своето геополитиеско семейство“ и резулаттите са видими дори при инвеститорите и при доходите на обикновения гражданин.

На въпрос – има ли луди лидери, в категорията му имало не един и двама. „Аз бях млад, комуникативен, говорих с всички, исках да разбера кой кой е – давах си сметка, че много често в историята след силни и далновидни лидери идва тотална катастрофа.“ Той даде пример с Наполеон и Александър Македонски, без да уточни дали има предвид неповтарянето на мандата си.

За мен най-мъдрият лидер беше покойният Шимон Перес, каза още Плевнелиев. Той разграничава мъдри от силни политици. Например президентът на Русия е много силен – той окупира територии на съседа си, той дестабилизира 10-ина държави в периферията си, но затова не е мъдър. Плевнелиев има забележки и към Тръмп, който казвал „САЩ на първо място“, а не „мир на първо място“. Когато изпомпвате или източвате от съдържаие собствената си демократична държава – това са демократично избрани лидери, които всъщност омаловажават собствените си демокрации, казва той по адрес на Ердоган, Путин и Тръмп.

„Най-големият дефицит днес е образователният. Че не сме научили уроците на историята и те се повтарят с велика сила“, заяви още Плевнелиев. И окачестви актуалното положение на света така: „Това с дрънкането на оръжия не е с нищо по-различно от това, което Бисмарк направи – с трагични последици за българския народ“, допълни Плевнелиев.

Според него днес имаме най-голямата нужа от устойчиви и работещи решения за ситуацията, в която се намира планетата – и не виждал нито един от силните лидери. Според него президентът на Китай се аргументирал с историята от векове за претенциите към морските им територии, но „това означавало Австрия да се върне във Венеция или Ердоган да превземе Крим, който е бил турски“.

Според него дори американският президент днес „пред очите на всички изпразва от съдържание“ споразумението за борбата с климатичните промени. Плевнелиев коментира още, че председателството на България на ЕС е много по-успешо отколкото сме си мислели. „България работи за мастърплан – и бизнеси , и туристи“, каза още експрезидентът.

spodelime.com

Етикети:
Предишна статия
Следваща статия

4 Comments

 1. Пенев 15.04.2018

  Това недоразумение е и си остава карикатура за нормално мислещите българи.

  Отговор
 2. Мурджо 14.04.2018

  Защо говорите за Росица Банова Помашкова? Историята се пише от хората, а хората ще забравят това недоразумение. Спрете да го слушате и забравете за този Юда помашки.

  Отговор
 3. Подкрепям ogi

  Отговор
 4. ogi 14.04.2018

  ТОЗИ Е ПРОСТ , ДОЛЕН КОМСОМОСКИ СЕКРЕТАР, ТЪП ПОМАК ПЪЛЕН С ПАРИ И МИ ФИЛОСОФСТВУВА, АБЕ Я СИ ЕБИ МАЙКАТА ТУРСКА , ДЕЕБА И ГОВНОТО КОМУНИСТИ4ЕСКА !

  Отговор

Остaвете коментар

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.