16.01.2017 | 18:15
Пловдив остана без кмет, съдът отстрани мамин Ваньо
Съдия Силвия Цанкова реши той да не заема поста си докато тече досъдебното производство срещу него

Окръжният съд в Пловдив отстрани от длъжност кмета на Пловдив Иван Тотев. След двучасово тайно заседание Пловдивският окръжен съд отстрани кмета на Пловдив Иван Тотев от заеманата длъжност. Съдия Силвия Цанкова намери за основателно искането на Софийска градска прокуратура кметът да не заема поста си, докато тече досъдебното производство срещу него.

Определението подлежи на обжалване в тридневен срок пред Пловдивския апелативен съд. Тотев изслуша решението и запази ледено мълчание. Той отказа какъвто и да е коментар. Адвокатът Красимир Елдъров заяви, че ще се възползват от правото да обжалват постановлението. По време на пледоариите той нарече искането на прокуратурата за отстраняването на кмета „самоцелно“. Заседанието на пловдивските окръжни магистрати, насрочено за 13.30 часа, започна с близо час закъснение по настояване на защитата на Иван Тотев, за да се запознае с материалите по делото.

На влизане в залата адвокат Красимир Елдъров и пловдивският кмет отказаха всякакви коментари и обещаха изявления след произнасянето на съда. Двамата командировани прокурори от Софийската градска прокуратура, които представиха искането за временно отстраняване от длъжност на Иван Тотев, са Димитър Петров и Емилия Варадинова. В екипа бе и пловдивският прокурор Иван Спиров.

На заседанието присъстваха депутати от ГЕРБ, петимата районни кметове на партията, представители на Общинската администрация и общински съветници, които заявиха, че са в съдебната зала, за да изразят подкрепата си за пловдивския кмет. Отстраняването му беше поискано, след като му беше повдигнато обвинение за престъпление по служба във връзка с изграждането на новия зоопарк, като щетите за общината се изчисляват на 1 милион лева. От прокуратурата изложиха становището си, че разследването продължава и че ако остане на поста си, Тотев може да повлияе на подчинените си, привлечени като свидетели.

Защитата на Иван Тотев представи в началото на заседанието заповед, според която той е в отпуск от днес до 15 февруари и според която длъжността кмет ще изпълнява единият от заместниците му – Розалин Петков и в този смисъл той нямало как да влияе на досъдебното производство. Магистратите обаче решиха да отстранят от длъжност Тотев. Определението подлежи на обжалване в тридневен срок пред Пловдивския апелативен съд.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране