14.06.2018 | 10:07
По-малко от половината от всички 245 военни пилоти летят

По-малко от всички 245 военни пилоти летят. Това обяви по Би Ти Ви министърът на отбраната Красимир Каракачанов. Той каза, че не може да посочи точната бройка, защото било военна тайна.

Министърът посочи, че от общо 28 хеликоптера, с които разполага армията, летят осем. Сред тях няма нито един, който е подходящ за борба с горски пожари.

Така от 5 Ми-17 не лети нито един, от 5 Ми-24 лети един, от 12 Кугар летели 3-4, от 6 Бел летят 3.

За катастрофата с военния хеликоптер Ми 17, в понеделник, Каракачанов обяви, че разследването на случая продължава, като хипотезите са две – техническа неизправност или пилотска греша. Министърът на отбраната уточни, че оцелелият член на екипажа се е намирал в задната част на машината и това му е спасило живота. Бордният инженер, офицерски кандидат Алексей Каменов не е разпитан, но е казал на министъра, че е усетил рязко завъртане, преди катастрофата.

Министърът на отбраната посочи, че за ремонта на всички хеликоптери са нужни около 50 милиона лева. Красимир Каракачанов подчерта, че за да се стигне дотук, вина имат и текстовете в Закона за обществените поръчки (ЗОП). „Не е нормално фирма, произвеждащи банички или продаваща бикини, да обжалва поръчка за ремонт на хеликоптер“, каза той. Министърът уточни, че във вторник ще внесе в Министерски съвет проект за промени в ЗОП.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране