17.06.2017 | 0:01
Почина Хелмут Кол
Бившият германски канцлер издъхна на 87-годишна възраст

Бившият германски канцлер Хелмут Кол е починал на 87-годишна възраст. Той е издъхнал в дома си в Лудвигсхафен, съобщава Bild.  Хелмут Кол е роден на 3 април 1930 година в същия град. След падане през 2008 година е в инвалидна количка.

През 1960 година е избран за водач на Християндемократическия съюз (ХДС) – партията на настоящия канцлер Ангела Меркел. Кол е канцлер на Федерална република Германия от 1982 до 1990 година, а след това на Обединена Германия от 1990 до 1998 година. Тези 16 години са най-продължителните след времето на Ото фон Бисмарк. При управлението на Кол Германия се обединява и пада Берлинската стена. Затова и той остава известен като канцлера на обединението и е смятан за архитект на европейската интеграция.

Кол е и движеща сила за въвеждането на европейската валута евро, убеждавайки германците да се откажат от дойче марката. Бившите президенти на САЩ Джордж Буш-баща и Бил Клинтън го определят като „най-големият европейски лидер от втората половина на 20-и век“.

През 1988 година, заедно с президента на Франция Франсоа Митеран, Кол получава международната награда „Карл Велики“. През 1998 година той е обявен от европейските държавни глави за „Почетен гражданин на Европа“ за приноса му към обединяването и сътрудничеството между европейските държави. Хелмут Кол е първият човек след Жан Моне получил това отличие.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране