18.11.2017 | 15:39
Почина Наим Сюлейманоглу
Турските медии съобщават, че президентът Реджеп Ердоган е бил информиран за случая и е предложил всяка възможна помощ за семейството му

Почина олимпийският и световен шампион по вдигане на тежести Наим Сюлейманоглу, съобщава Нова тв.

По-рано тази седмица той претърпя по спешност операция на мозъка.  След трансплантацията на черен дроб олимпийският шампион по вдигане на тежести получи мозъчен кръвоизлив и се наложило лекарите да се намесят. Операцията е продължила час и половина.

Състоянието на родения в България Сюлейманоглу се усложни след трансплантацията и той все още е в реанимация.

Турските медии съобщават, че президентът Реджеп Ердоган е бил информиран за случая и е предложил всяка възможна помощ за семейството на Наим Сюлейманоглу.

Наим Сюлейманоглу е роден на 23 януари 1967 г. в село Птичар, Момчилградско. Започва да тренира вдигане на тежести едва на 10 години, а през 1983 година за пръв път подобрява световния рекрод.

Не взима участие на олимпийските игри в Лос Анджелис през 1984 г. заради бойкота от страна на държавите от Източния блок.

През 1986 г. по време на Световната купа в Мелбърн емигрира в Турция и започва да се състезава за нея. България не опитва да попречи на участието му в Сеул ’88 и получава парична компенсация от 1.25 млн. долара.

Сюлейманоглу печели три поредни олимпийски титли – две в категория до 60 килограма (в Сеул през 1988 г. и Барселона през 1992 г.) и една в категория до 65 килограма (в Атланта през 1996 г.).

Турският щангист има още редица впечатляващи постижения, сред които седем световни титли, два златни медала от европейски първенства и 46 поправки на световни рекорди.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране