27.11.2019 | 10:40
Почина Стефан Данаилов
Големият български актьор издъхна на 76 години

На 76-годишна възраст си отиде големият театрален и филмов актьор Стефан Данаилов. Той е починал тази сутрин в 00.15 ч., съобщиха от Военномедицинска академия на БТА.

В последните години той страдаше от паркинсон и сърдечни проблеми, а преди време преживя онкологично заболяване. През лятото след падане Данаилов се подложи на операция на тазобедрената става. В началото на този месец актьорът беше приет във ВМА заради белодробен проблем.

Данаилов до последно играеше в театъра – участваше в постановката „Актрисата“ от Питър Куилър в Народен театър „Иван Вазов“. В последните години той се появяваше по телевизията в сериалите „Фамилията“, „Стъклен дом“ и „Столичани в повече“. Данаилов преподаваше в НАТФИЗ, където студентите смятаха за чест да бъдат напътствани от него, и беше известен измежду тях като „Мастера“. Той пое осмия си клас през 2016 г.

Стефан Данаилов е роден на 9 декември 1942 г. в София. Когато влиза в казармата, харесва униформата на отзован от флота войник, и самият иска да отиде във флота, но така и не го прави. Всъщност не е мечтаел да бъде моряк, но обича морето през целия си живот – харесва му, че то е открито, а планините някак го потискат.

Открива професията на актьора още на 14-годишна възраст, когато се снима във филма „Следите остават“ (1956 г.). Въпреки това първоначално смята да следва история, преди актьорът Иван Кондов – тогава съпруг на сестра му, да го убеди да учи във ВИТИЗ (бел. ред. – сега НАТФИЗ). Попада в класа на Стефан Сърчаджиев, който умира по време на втората година на неговото следване, затова класът е поет от Методи Андонов и проф. Атанас Михайлов.

След завършването си активно играе в театъра и в киното, а огромната му известност идва, когато е едва на 27 г. с ролята на майор Деянов в телевизионния сериал „На всеки километър“. Години по-късно отбелязва, че славата е нещо променливо и ясно съзнава, че никога няма да достигне същата известност, колкото по времето на този сериал. Сред най-известните филми, в които участва, са „Инспекторът и нощта“, „Дами канят“, „Черните ангели“, „Топло“, но самият най-много цени ролята си в „Иван Кондарев“ на режисьора Никола Корабов по едноименния роман на Емилиян Станев.

От 1979 г. е част от трупата на Народния театър, където прави десетки запомнящи се роли. Член е на БКП от 1975 г. и е секретар на първата партийна огранизация в Народния театър. Вероятно поради това след 1989 г. трябва да се доказва наново. Тогава играе в италианския сериал „Октопод“, който го прави известен и извън България.

Стефан Данаилов е дългогодишен депутат от БСП и се възприема като едно от любимите лица на социалистите. Често той е влизал в ролята на обединител след вътрешнопартийни разправии, в т.ч. и при напрежението заради съревнованието за лидерския пост през 2016 г., когато Корнелия Нинова спечели пред Михаил Миков. Тя го направи и зам.-председател на БСП.
Друга „роля“ на Данаилов е на „дърпащия“ подкрепа за партията. Той бе кандидат за вицепрезидент на БСП на изборите през 2011 г., когато Ивайло Калфин загуби с малка разлика от Росен Плевлениев. Актьорът бе председател на инициативния комитет, който издигна Румен Радев за президент през 2016 г.Стефан Данаилов бе министър на културата от 2005 до 2009 г. в кабинета на тройната коалиция.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране