11.01.2020 | 11:33
Почина султанът на Оман
За свой наследник той е посочил Тарик ал Саид

Султанът на Оман Кабус бен Саид е починал в петък вечерта, предадоха световните агенции.

В официалното съобщение не е посочена причина за смъртта. 79-годишният султан боледоуваше от рак от години и през декември беше в клиника в Белгия за лечение.

Министърът на културата и националното наследство на Оман Хайтам бин Тарик Ал Саид е новият държавен глава на Оман след кончината на султан Кабус бин Саид, съобщи оманската държавна телевизия, цитирани от Ройтерс и АП.

Според вестник „Ал Уатан Оман“ 65-годишният Хайтам Ал Саид вече е положил клетва в Съвета на Оман (двукамарния съвещателен орган от парламентарен тип).

Покойният султан Кабус сам е посочил своя наследник в запечатано писмо, което е било отворено от властите в събота, съобщи телевизията.

Хайтам бин Тарик ал Саид е един от трима братя, които са братовчеди на покойния султан и които бяха основните претенденти за най-висшия пост в Оман.

Другите двама братовчеди, претенденти за поста, бяха вицепремиерът Асаад бин Тарик ал Саид и бившият командир на Оманския флот, който беше и съветник на султана Шихаб бин Тарик ал Саид.

Починалият султан Кабус бен Саид беше най-дългогодишният управник в арабския свят, управлявал малката страна в Персийския залив в продължение на 50 години. Той не е сключвал брак и няма деца.

Основният закон на Оман (конституцията), приет през 1996 г., предвижда султанският семеен съвет, който се състои от около 50 мъже, да избере нов султан в рамките на три дни след смъртта на владетеля.

Ако те не успеят да се споразумеят, съвет от военни и представители на силите за сигурност, шефовете на висши съдилища и на двете камари на парламента ще издигнат на власт лицето, чието име е било написано тайно от султана в запечатано писмо.

В Оман е обявен тридневен траур, а националните флагове ще бъдат спуснати през следващите 40 дни, предаде Ройтерс.

Подкрепяният от Запада султан Кабус управляваше арабската държава от Залива, откакто завзе властта от баща си с безкръвен преврат през 1970 г. с помощта на бившата колониална сила Великобритания.

Той е най-дълго управлявалият владетел в арабския свят. С продажбите на петрол, чийто добив в Оман започва през 60-те години, Кабус бин Саид модернизира страната.

Оман е абсолютна монархия, в която всички власти – законодателната, изпълнителната и съдебната, са контролирани от султана.

Шериатът е в основата на оманското законодателство, но нормативната база на страната съдържа елементи на съвременната светска правна система.

Наблюдатели се опасяват от разногласия в семейството, възраждане на племенни вражди и политическа нестабилност.

Новият лидер на Оман поема властта в момент, когато „млади ястреби“ са взели властта в съседните Саудитска Арабия и Обединени арабски емирства. Непосредствената заплаха според наблюдателите е, че регионални играчи може да се опитат да повлияят върху наследяването или върху новия владетел.

Султан Кабус – абсолютният монарх, който модернизира Оман, водеше независима външна политика, отбелязва ДПА. Оман отдавна за Близкия изток е това, което е Швейцария за глобалната дипломация, балансирайки между два могъщи съседа, вкопчени в регионален конфликт – Саудитска Арабия на запад и Иран на север.

Оман не взе страна в спора в Залива, при който Рияд и съюзниците му наложиха бойкот на Катар през 2017 г. и не се включи във военната коалиция начело със Саудитска Арабия, която се намеси в Йемен.

Оман поддържа приятелски връзки с Вашингтон и с Техеран, и посредничеше за тайните преговори пред 2013 г., които две години по-късно доведоха до историческата ядрена сделка.

Страната поддържаше връзки и с Техеран, и с Багдад по време на войната от 1980 до 1988 г., както и с Иран и със САЩ след дипломатическия им разрив през 1979 г.

Израелският премиер Бенямин Нетаняху направи през октомври 2018 г. безпрецедентна визита в Оман – макар че и други страни от Залива са правили жестове за сближаване с Израел, нито един от техните лидери не се е срещал открито с Нетаняху.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране