18.02.2019 | 10:05
Почитаме Апостола
Историците все оше спорят дали Васил Левски е убит от османската власт на 18 или 19 февруари

България почита паметта на Апостола. Днес и утре в цялата страна с различни церемонии и поклонения ще бъде отбелязана 146-годишнината от гибелта на Васил Левски.

В родния град на Апостола – Карлово – ще има церемония пред паметника на Левски, а след това в едноименното читалище ще бъде преставен спектакълът „Васил Левски – един неосъществен сценарий“, който е подготвен от ученици. В събищията ще участва вицепрезидентът Илияна Йотова. В Петрич председателят на Народното събрание Цвета Караянчева ще участва в ритуала по полагане на венци и цветя.

В Ловеч паметта на Апостола ще бъде почетена с гражданско поклонение пред паметника на Васил Левски. Отбелязването на годишнината ще започне с панахида в храма „Успение Богородично“. От 18 часа е гражданското поклонение и военният ритуал пред паметника на Васил Левски в Ловеч, който е най-внушителният монумент на Апостола. Очаква се стотици граждани да почетат паметта на Левски и да се преклонят пред делото му.

На официална церемония в Брезник ще бъде открит паметник на Левски. Бюстът е дело на скулптора Борис Борисов. В церемонията ще участват Националната гвардейска част и пернишкото представителство на дружество „Традиция“.

Историците все оше спорят дали Васил Левски е убит от османската власт на 18 или 19 февруари. Затова и в двата дни има официални чествания.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране