09.07.2017 | 13:35
Подпалиха крана, демонтиращ паметника пред НДК
При огледа пристигналите екипи на полицията са установили, че е счупено стъклото на кабината на крана
Неизвестни атакуваха и подпалиха крана, който демонтираше паметника „1300 години България“ пред НДК.

Пожарът не е бил голям и е погасен бързо. При огледа пристигналите екипи на полицията са установили, че е счупено стъклото на кабината на крана.

При инцидента няма пострадали. Нанесени са единствено материални щети, а съоръжението е повредено.
Щетите са само по крана, който е бил запален около 3.30 часа тази сутрин. Стойността на автокрана е около 1 млн. лева, каза инж. Иван Стойков, експерт в „Софинвест ЕООД“.

По думите му изгорелият кран е един от големите, участва и във вдигането на цистерните в Хитрино, а кранът е изгорял напълно с цялата командна система.  „Други щети, освен по крана няма, бързата намеса на противопожарната служба ги е предотвратила“, обясни инж. Стойков и допълни, че се изчакват специалисти, които да демонтират крана.

„Има камери, разследващите органи работят по случая. Не е влизано през оградата, сигурно са хвърляни някакви запалителни материали“, коментира Иван Стойков.  „Около паметника има ограда. Самият обект има охрана. Идват полицаи от 4-то районно и от общинската фирма. Има хора и от охраната на НДК. Има охрана, но е използван такъв момент, в 3.30 часа, в който няма“, посочи той. „Вече освен металната конструкция друго няма какво да се запали, кранът беше най-ценното“, каза още инж. Стойков.

Сполед него демионтирането на паметника ще се забави с 1 седмица. Решението на Столичния общински съвет за премахването на паметника „1300 години България“ пред НДК датира от 2014 г., но бе неколкократно обжалвано пред съда от неговия автор. След дългогодишни спорове около останките пред НДК преди дни Столичната община започна премахването му.

Плановете на общината са на мястото на „1300 години България“ да бъдат издигнати мемориални плочи на 1-ви и 6-и Софийски пехотни полкове, но до обявяването на конкурс за това, мястото ще е парково пространство.   Срещу събарянето на паметника се обявиха Съюзът на българските художници, Съюзът на архитектите,БСП-София и десетки граждани. През юни се състоя се и протест в защита на монумента.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране