12.10.2017 | 0:01
Подписваме нов договор с Русия за реакторите за „Белене“
Представители на руската ядрена корпорация "Росатом" са в София за разговори с премиера Бойко Борисов

Подписваме нов договор с Русия за оборудването на АЕЦ „Белене“. Това обяви министърът на енергетиката Теменужка Петкова.

„Преговорите с Москва най-вероятно ще продължат до края на годината. Не изключваме възможността Русия да бъде привлечена за инвеститор в централата, чието строителство беше замразено през 2013 г. Конкретни преговори още не са водени“, коментира Петкова.

Представители на руската ядрена корпорация „Росатом“ са в София за разговори с премиера Бойко Борисов за оползотворяването на произведеното от концерна и доставеното у нас ядрено оборудване за построяването на АЕЦ „Белене“, чийто проект обаче е прекратен с правителствено и парламентарно решение от 2012 г. По-рано днес Борисов се срещна с представителите на „Росатом“.

До момента държавата е изхарчила над 3 млрд. лева за доставката на оборудване за АЕЦ „Белене“. Реакторите за двата блока на централата са изработени и платени, след като България беше осъдена по арбитражно дело от Русия. Окончателно оборудването трябва да бъде доставено у нас до края на годината, но също така то трябва да бъде консервирано, за да се запази.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране