Зареждане

Напишете

БЪЛГАРИЯ

Подписваме нов договор с Русия за реакторите за „Белене“

share

Подписваме нов договор с Русия за оборудването на АЕЦ „Белене“. Това обяви министърът на енергетиката Теменужка Петкова.

„Преговорите с Москва най-вероятно ще продължат до края на годината. Не изключваме възможността Русия да бъде привлечена за инвеститор в централата, чието строителство беше замразено през 2013 г. Конкретни преговори още не са водени“, коментира Петкова.

Представители на руската ядрена корпорация „Росатом“ са в София за разговори с премиера Бойко Борисов за оползотворяването на произведеното от концерна и доставеното у нас ядрено оборудване за построяването на АЕЦ „Белене“, чийто проект обаче е прекратен с правителствено и парламентарно решение от 2012 г. По-рано днес Борисов се срещна с представителите на „Росатом“.

До момента държавата е изхарчила над 3 млрд. лева за доставката на оборудване за АЕЦ „Белене“. Реакторите за двата блока на централата са изработени и платени, след като България беше осъдена по арбитражно дело от Русия. Окончателно оборудването трябва да бъде доставено у нас до края на годината, но също така то трябва да бъде консервирано, за да се запази.

социални бутони

Етикети:

Остaвете коментар

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.