30.06.2018 | 18:56
Покойник проектира мост за €80 млн. във Варна

Покойник ще проектира Аспарухов мост 2, пише Varnahot.

“Вторият мост на Варна ще е висящ“, заяви за Радио Варна главният архитект Виктор Бузев. “По идеята се работи от година и половина. В момента вървят предпроектните проучвания. Според Бузев, те ще отнемат още около година. Цената на съоръжението се очаква да е около 80 млн. евро – сума, която е напълно достижима за община като Варна, дори и разсрочена за няколко години. Проучванията се правят от най-големия дойаен в областта на строителството на висящи мостове в света, италианецът Фабрицио Де Миранда.”

От думите на архитект Бузев става ясно, че той лично се е срещал с г-н Миранда и заедно са обсъдили подробности около съоръжението. Всичко би било страхотно, ако нямаше сериозен проблем в тази версия. Ние имаме много сериозни съмнения около това дали се е състояла тази среща………а именно, г-н Миранда е покойник от Януари 2015г., пише Varnahot.  Справка в Wikipedia показва точно това: https://it.wikipedia.org/wiki/Fabrizio_de_Miranda.

От няколко месеца общинската администрация ни залива с ползите от построяването на Аспарухов мост 2 и необходимостта от него. Почти няма ден в който Портних, архитект Бузев да нямат участие, рекламирайки колко би било добре, ако такъв проект се осъществи. Ползите от това са ясни и са много. Бърз и лесен достъп за работещите в зоната около Тополи, Белослав и Страшимирово. Нови инвестиции за Варна,разтоварване на трафика от и към центъра и много други. За ползите никой не спори, явно е че такъв мегапроект е необходим на Варна.

Какъв обаче е проблемът, когато говорим за Община Варна и такива мегапроекти. В пространството веднага бяха хвърлени едни 100-150 млн. евро  приблизителни инвестиции за реализирането му. Крупната сума беше маскирана зад участието на световноизвестно архитектурно студио,имащо богат опит в реализирането на мостове в цял свят.

Ето какво казва гл.архитект на Варна по този въпрос пред БНР: “От година и половина работим с италианския консул и поканихме професор Миранда, специалист по темата с висящите мостове и световен лидер в изпълнението и проектирането на такива съоръжения. Той прави в момента 8 моста в Бразилия. Заедно с него направихме оглед между Звездица и Тополи.Аз съм оптимист за този мост. Произведенията на проф. Миранда са изключително изящни и мога да си помечтая този мост да стане като визитна картичка на Варна.”

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране