27.12.2016 | 10:58
Покойният владика Калиник лъсна с две самоличности!
Разпродал църковни имоти с различните ЕГН-та

Спор за действителната самоличност на покойния Врачански митрополит Калиник може да блокира процедурата около погребението му. Оказва се, че дядо Владика е горд собственик на две различни ЕГН-та, с които са му издадени и лични документи.

Двата единни граждански номера се различават драстично, пише всекидневник. Не само по последните четири цифри, които обозначават областта и града, където е роден висшият духовник, но и по рождената му дата. Еднакви са само трите имена на родения като Димитър Райчев Александров митрополит. На практика с втория си номер висшият духовник се е сдобил с напълно нова самоличност. Това, освен че е незаконно, усложнява и процедурата по погребението на Калиник.

Висшият духовник почина вчера призори в правителствена болница. Там 85-годишният Врачански митрополит бе настанен в края на ноември заради операция от рак на дебелото черво. След интервенцията здравето му рязко се влоши и усилията на лекарите да го стабилизират не дадоха резултат.

След новината за кончината на владиката в подчинената му епархия започна подготовка за тържествено погребение. Едно от условията, за да се състои процедурата, е издаването на смъртен акт. Духовници от Враца още отсега предсказаха, че нещата около документа ще се усложнят. За тях информацията, че Калник има две ЕГН-та, е известна от години. Не и за общинските власти, които трябва да издадат смъртния акт.

„Казусът с дядо владика е безумен. В случай че впишат само едното ЕГН, той на практика ще продължи да се води жив. Може дори някой измамник да пробва да прави далавери от негово име“, обясни пред „България Днес“ мирянин от епархията, ангажирани с провеждането на траурната служба.

Казусът се заплита още повече заради факта, че разкритият като агент на ДС дядо Калиник активно е използвал и различните си самоличности. И то за далеч не богоугодни дела, припомнят духовници.

Врачанският митрополит употребява двете си ЕГН-та за извършването на серия от имотни сделки. Единия номер Калиник ползва, за да уреди наследството на своите родители и за покупка на жилище във Враца. Любопитно е, че същият апартамент после е дарен с второто ЕГН на шофьора му Николай Борисов.

Вторият единен граждански номер влиза в употреба при скандална разпродажба на църковно имущество на изключително ниски цени. С това, освен че се нанасят щети на епархията, е нарушен и уставът на Българската православна църква. Подобни сделки са изрично забранени от края на 2008 г. след решение на Шестия църковно-народен събор, проведен в Рилския манастир.

При част от най-скандалните сделки ответник отново е тогавашният шофьор на владиката, с когото според запознати са изключително близки. Така през 2010 г. Николай Борисов купува от митрополията огромна къща с пристройки и обширен двор в топцентъра на Враца за 120 хиляди лева. Към датата на сделката имотът, в който се помещава известен ресторант, според брокери е струвал минимум 150 хиляди евро.

На скандално занижени цени е и сделка със сина на шофьора Николай. Вместо десетки хиляди евро той плаща едва хиляда лева за пет декара в близост до затворения комбинат „Химко“. По подобен начин Калиник успява да изтъргува и още няколко къщи и стотици декари земя и гори, собственост на Врачанската епархия. Една от къщите е дарена няколко месеца преди продажбата от миряни с изричното условие да се ползва от църковните власти.

Осветлиха го като агент Рилски от ДС

Името на митрополит Калиник изскочи и от документите на бившата Държавна сигурност с псевдоними Рилски и Велко.

Владиката е съчетавал службата към Бога с писането на доноси за Шести отдел на ДС в периода 1968-1980 г. Материалите за неговата дейност на тихия фронт, разкрити от комисията по досиетата, са събрани в две огромни папки. Задачата на Калиник била да запознава службите с делата на църквата. Той е трябвало да дава и сведения за срещите на българските духовници с чужди представители.

Досието разкрива и неговата любов към материалните блага. В рапорти на водещите го офицери са посочени многократните му оплаквания, че не му се плаща достатъчно, а негови колеги вземат по-високи заплати. Калиник е и един от малкото духовници, престрашили се да донасят за патриарх Максим. За него Врачанският митрополит пише, че е „себичен, неконтактен и със слабо представителство.“ Владиката смятал, че патриархът е слаб и неубедителен ръководител на църковните дела. В рапортите си Калиник не е пропуснал да разкаже и за сексуалните забежки на свои колеги.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране