03.05.2015 | 18:58
Покръстител-Магистралостроител срещу цикламените костюмчета
ББ разказва приказката "Дай да ви дам"

2 май 2015. Голямата базилика на град Плиска.

В присъствието на редица високопоставени светски и духовни лица от целия православен свят Бойко Борисов приема от Светия синод ордена „Свети цар Борис-Покръстител“ – първа степен (златен).

ББ излиза пред множеството, взема ордена, разглежда го с интерес; църковно лице му държи микрофона. ББ изрича: Ваше светейшество, бих си позволил само да кажа – Христос Воскресе.

Множеството: Воистина воскресе!

ББ: Благодаря ви.

***

По-късно пред журналисти.

Журналистка: Да кажете, тази висока награда от църквата как я приемате, този орден?

ББ: Благодаря на синода. Но винаги съм го правил в името на Господа и в името на християните. Никога не съм правил нещо за ордени или за слава. Когато касае църквата – стотици са манастирите, църквите, които правихме, правиме и нови изграждаме. Така че – и сега за Плиска, съжалявам, че толкова години в общи линии нещо бутафорно са се опитали да направят. Но сега ще им направя една целева субсидия. Ще разговарям с археолозите, които искат 45 дни за Шумен-Белокопитово още да работят (в този участък на магистрала „Хемус“ с пари от АПИ работят археолози – б.р.). Ако се справят за 20 дена там, направо ги прехвърлям тука. И ще го направиме като Перперикон, както е в момента. Ш’стане всичко красота. Защото действително хората малко знаят може би. Да не обидя, че не знаете, но имаше неща, които аз бях забравил от историята – че тука са се писали първите книги, че… толкова много неща са се случили. И сега ше го направя така, че като идват туристите, като идват българите, като идват учениците, да могат да виждат по етапи по векове – какви събития са се случили тука на това място преди 1150 години, 11 века близо.

Ж: Тоест цялостен комплекс.

ББ: Да, ще го направим, както трябва…

Ж: Колко пари ще трябват?

ББ: Аз 2-3 проекта откакто съм тука, вече видях. Но сега целево ще отпуснем (кашля) в четвъртък около 500 000 лв., за да почнат разкопките. И щом излезат базиликите, излезат всички неща, които са действително гордост за нашата история, колкото трябва, на етапи, ще им даваме. Тъй като за Шумен-Белокопитово ми трябват още 28 милиона! Оказа се, че цикламените костюмчета само идваха тука, един лев не са дали!

Ж: А подкрепяте ли идеята за въвеждане на вероучението…?

ББ: Има министър на образованието, питайте го него. Аз не искам да съм. (…)

…Мен майка ме е учила на вероучение. Майка ме е учила, така че…

Ж: В смисъл, в училище не е необходимо ли според вас?

ББ: Мисля, че бях ясен. Имаме министър на образованието, това са неща, които се дебатират, това са неща, които еднолично аз не решавам. И личното ми мнение в случая няма никакво значение. Така че – което зависи от мене, да ви направя магистрала „Хемус“, както виждате, я правя. И над 200 души, 300, работят днеска. Общо над 1500 души работят по магистралите в момента, в почивните дни, за да можеме, така както обещахме, на 1 юли да пуснеме морето. А Шумен-Белокопитово – на 15 юли, живот и здраве, ще я направиме.

Ж: Днеска я проверихте. Каквооо…

ББ: Асфалтират! Асфалтират. Асфалтират. Остава ни само един участък, където археолозите още не излизат. А там трябва един огромен насип да се направи. Затова сега ще ги моля, в понеделник Лили Павлова има среща с тях, вместо 45 дни, ако могат за 20 да се справят – и да ги прехвърлиме веднага на Плиска. Така че не е нужно да се забавят, напротив, да работят бързо, ще им осигуриме веднага работни места на Плиска. Което, всички виждате колко хора има днеска и колко добре бихме могли да го напрайм… Ако излезат на двайстия ден археолозите, 15 юли Шумен-Белокопитово ще е готово. И пак повтарям – един лев не са дали! Каквото дадохме ние преди, после служебното правителство едни 8 милиона е дало – и сега пак ние!…

1 коментар

  1. куку каза:

    Божеееее колко вересии имаш да прибираш-айде бе!

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране