08.06.2018 | 22:59
Пол Маккартни излезе с призив кравата Пенка да бъде спасена

И сър Пол Маккартни от легендарните „Бийтълс“ излезе с призив кравата Пенка да бъде спасена.

Ще бъде чудесно, ако тази бременна крава бъде помилвана. Тя не е направила нищо лошо. Ако сте съгласни, подкрепете ни, написа в официалния си Facebook профил Маккартни и публикува линк към петицията за спасяването на кравата Пенка.

Единствената неточност в посланието на гениалния музикант всъщност е твърдението му, че Пенка е бременна. Във вторник Областната дирекция по безопасност на храните в Кюстендил уточни, че Пенка не е бременна.

Изпълнителният директор на Българската агенция по безопасността на храните Дамян Илиев ще вземе окончателното решение по казуса с кравата Пенка, пребивавала 15 дни в съседна Сърбия.

От пресцентъра на БАБХ обаче вече изрично подчертаха, че „по европейското и българско законодателство всяко живо животно, влязло в Европейския съюз от трета страна без документи, трябва да се конфискува и унищожи, за да се предотврати евентуална зараза и да се защити индустриалното производство на страната.“

А в Брюксел днес говорител на ЕК коментира също коментира казуса с Пенка:

„Има правила за случаи, в които животни от трета страна влизат в ЕС. Това засяга Пенка. Сега Пенка е обратно в България и националните власти са длъжни да установят чрез различни тестове дали тя е здрава и може да се събере с другите крави във фермата. Всяко потенциално заразяване или заболяване, което Пенка или друга крава биха могли да имат, не може да бъдат изключени веднага. Точно затова е критиката. Нужно е време те да се проявят“ – заяви говорителят на Еврокомисията Ана Кайса Итконен, цитирана от БНТ.

Съдбата на кравата Пенка се следи от редица авторитетни западни и руски медии. Репортаж на БНТ за Пенка беше поискан за разпространение от водещи телевизионни канали като BBC, ARD, France Télévisions, чешката и румънската обществена телевизия.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране