25.07.2013 | 8:18
Полицай от Варна: Митрополит Кирил е убит
Ако владиката се е удавил същата сутрин, няма как да плува на повърхността

Варненският и великопреславски митрополит Кирил, който бе намерен мъртъв в морето на брега в местността Траката, е бил убит, а не е загинал при нещастен случай. Това твърди бивш варненски криминалист от полицията, съобщава „Монитор“. Митрополит Кирил се прости с живота си на 9 юли сутринта. По случая се води досъдебно производство за склоняване към самоубийство.

Очаква се съдебно-медицинската експертиза с хистолигичните изследвания. Те трябва да покажат какво е имало в организма на починалия. Ако е убийство, то е извършено по сценарий от лаици, дори може да са вътрешни хора от църквата, смята опитният варненски криминалист. В този случай всичко е съшито с бели конци и пъзелът просто не се нарежда, категоричен е той.

Един от притеснителните факти е, че ако митрополит Кирил се е удавил същата сутрин, няма как да плува на повърхността, коментира спецът. А ако се е удавил предишната вечер – няма как свидетелите да го видят, че влиза в морето. Още по-голяма мистерия е плуването с маска. Варненски водолаз твърди, че заради малките му мустаци маската му постоянно се пълнела с вода и трябвало непрекъснато да я чисти. А владиката бил с такова огромно окосмяване? Освен това починалият е бил намерен с дрехите, а уж отишъл за миди. Друг е въпросът, че варненци, които всекидневно са на този плаж, твърдят, че ден преди смъртта на митрополита са се гмуркали – там миди нямало, а дъното е било равно, плитко и пясъчно като в басейн. При положение че владиката се къпел почти всекидневно в този залив, не може да не е знаел, че там миди няма.

Притеснително е и това, че ако е бил за миди, е тръгнал без съд, в който да ги събира, което не е логично за никой от местните. Друга подробност е, че на следващия ден, след смъртта на владиката, под Аспаруховия мост беше изваден трупът на удавник. По данни на полицията мъжът е бил на видима възраст около 40 години, но самоличността му не е установена, тъй като не носел документи. Ако се свържат двата случая, това поставя въпроса дали през перилата на моста не е бил последният маршрут на физическия убиец на митрополита, пита реторично криминалистът.

Този път спекулациите надхвърлиха възможните и допустими граници, избухна доц. д-р Добринка Радойнова, ръководител на Клиниката по съдебна медицина към УМБАЛ „Света Марина” във Варна по повод на информация, според която съдебен медик е заявил, че варненският владика Кирил е бил удушен. Че тази версия е спекулативна, твърди и районният прокурор на Варна Цветанка Гетова, под чието ръководство се провежда разследването на случая.

Аутопсията на тялото на покойния архиерей бе извършена в деня на смъртта му от екип патоанатоми начело с доц. д-р Радойнова. Според официалната информация непосредствената причина за смъртта е удавяне настъпило вследствие на хипотермия (състояние на организма, при което телесната температура пада под 35°С), предизвикана от студена вода. Местните знаят добре, че край буната на Траката, където бе намерено тялото, течението идва от залива на резиденция „Евксиноград”, което означава, че водата е повече от топла.

Loading...
оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране