14.03.2019 | 12:29
Политически инвеститор ще строи АЕЦ „Белене“
Кандидатите от Франция и САЩ имали интерес за доставка на оборудване, а корейският претендент нямал необходимия опит,

Инвеститорът в АЕЦ „Белене“ вече е добре известен. Той не е пазарно избран, а политически. Това заяви бившият енергиен министър Румен Овчаров по повод старта на търга за избор на строител за втора атомна електроцентрала. Според него в крайна сметка или Китайската ядрена корпорация, или руската „Росатом“ ще бъдат ангажирани с градежа. Кандидатите от Франция и САЩ имали интерес за доставка на оборудване, а корейският претендент нямал необходимия опит, изтъкна Овчаров.

По думите му България, НЕК и АЕЦ „Белене“ са изгубили доверието на световните лидери в атомната енергетика. „Правителството на всеки десет години променя мнението. В момента ще инвестират тези, които имат политически интерес да строят в България, не толкова икономически“, изтъкна Румен Овчаров и добави, че е съвсем отделен въпрос дали Русия и Китай ще намерят общ език.

„Не смятам, че проектът ще се осъществи поради натиска на Русия, а защото той продължава да е икономически изгоден и продължава да е най-добрият енергиен проект“, каза още Овчаров.

Той заяви, че на този етап „Турски поток“ ще се отклони през България. Дали ще е полезен този проект за страната ни зависело от цената. При цена от 3 млрд. лв. ползата ставала относителна, уточни бившият министър. „В България се разиграват едни проекти, за да се изхарчат едни пари, които ще се върнат след 20 години“, обобщи Овчаров.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране