11.12.2019 | 0:29
Половин милион за медиен комфорт пръснал Атанас Камбитов за 19 месеца
Новият кмет на Благоевград Румен Томов намали 4 пъти разходите за коледна украса

Новоизбраният кмет на Благоевград инж. Румен Томов започна да вади някои от необяснимо високите харчове на предшественика си Атанас Камбитов и се зарече да не пръска безотчетно и ненужно пари от общинската каса. „Сумите, раздадени за медиен комфорт през 2018 г., са на стойност 210 000 лева. Само за деветте месеца на настоящата година сумата, дадена за медии, е 260 000 лева. Нямам намерение да инвестирам такива пари за медиен комфорт. Който иска да пише нещо, да го пише, който иска да търси истини, да го прави, вие сте журналисти, имате картбланш да работите. Ако усетите, че сме стъпили накриво, разследвате и публикувате“, заяви Томов.

Кметът обяви, че спира всички договори на община Благоевград с медии, и допълни, че разходите в отдел „Култура“ също били големи. Той даде пример с новогодишния банкет на общинарите за 2018 г., който е струвал 45 хил. лв., елхата и украсата на града за Коледа са добавили още 56 хил. лв. към сметката. Тази година Томов ще даде за празнична украса 13 хил. лв., а парите, предвидени за заря, ще се дарят на дете с увреждания след гласуване от Общинския съвет.

Няколко фестивала са имали предвиден един бюджет, а са „глътнали“ друг, стана ясно от думите на кмета. Най-фрапиращи са данните с „Франкофоли“ – по план е трябвало да се похарчат 550 хил. лв., но сумата е достигнала над 1,6 млн. лв. „За блус-джаз феста са планирани 65 000 лева, а са отчетени 84 892 лева, 100 000 лв. са планирани за фестивала „Тарабумбия“, а са отчетени 183 463 лв. За 24 май са планирани 50 000 лв., а са отчетени 56 670 лв.“, изреди Томов.

Освен орязване на ненужните разходи, новоизбраният кмет планува редица инвестиции. До година се очаква да започне строителството на нов православен храм в Благоевград. Томов обяви, че са предприети мерки за разширение на промишлената зона и започват процедури и за изграждането на парк с алеи, озеленяване, водни каскади и др. на територията на военното поделение. В града са привлечени германско и датско предприятие, които ще инвестират общо около 60 млн. лв. и се очаква да наемат 800-900 служители.

Камбитов обаче още не е готов да прежали кметския пост и обяви, че сезира ОИК за нарушение на Румен Томов. Гербаджията твърди, че наследникът му работи в нарушение на закона, тъй като не е заличил фирмата си в Търговския регистър. Томов е продал търговското си предприятие на сина си, но според Камбитов бизнесменът де юре все още фигурира като търговец, което му е забранено от ЗМСМА. ОИК в Благоевград се събира днес от 17 ч. във връзка със сигнала. Членовете на комисията ще бъдат запознати със съдържанието на документа, след което ще започне процедура по събиране на доказателства. Очаква се до края на седмицата ОИК да излезе с позиция по казус

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране