16.02.2018 | 0:01
Полша: Германия е „гратисчията“ в НАТО
Военните разходи на Германия възлизат на 1,2% от брутния й вътрешен продукт

В навечерието на визитата си в Берлин полският премиерът Матеуш Моравецки окачестви Германия като „гратисчията“ в НАТО, който отделя твърде малко средства за колективната отбрана.

Без да я назовава по име, Моравецки критикува членовете на алианса, които харчат по-малко за отбраната, отколкото целевите два процента от БВП, за които многократно настояват президентът на САЩ Доналд Тръмп. Страната, която се възползва от колективната отбрана на НАТО, но изразходва само един процент от БВП, е „гратисчия, който заплашва единството на Запада“, заяви Моравецки пред германския в.“Велт“,

Военните разходи на Германия възлизат на 1,2% от брутния й вътрешен продукт.  Моравецки също така обвини, че „Европа не приема сериозно отбраната и живее под чадъра на Пкас Американа. Но и за Европа важи: Ако искате мир, гответе се за война“. Той също изрази недоверие, че много германци вярват на руския президент Владимир Путин повече, отколкото на Тръмп, възкликвайки, че „…това е свят, обърнат с главата надолу!“.

Германската канцлерка Ангела Меркел приветства преди няколко дни предстоящото посещение на Моравецки като шанс да отвори „нова глава“ в отношенията си въпреки „разнопосочните възгледи по някои въпроси“. Моравецки обаче посочи и други области на противопоставяне, включително плановете за газопровода „Северен поток-2“, който ще транспортира руски газ за Германия през Балтийско море, заобикаляйки Полша.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране