21.10.2017 | 0:01
Поляци поеха митницата в Малко Търново след масови арести
След акцията на ГДБОП и ДАНС всички задържани са освободени

Шумната акция на ГКПП Малко Търново на ГДБОП, ДАНС и спецпрокуратурата, при която призори в четвъртък бяха задържани и дневната, и нощната смяна, приключи по традиционния начин – всички арестанти са на свобода.

Въпреки това се стигна до куриоз – пунктът беше затворен, а за да охраняват мястото, бяха допуснати само служители на европейската гранична агенция „Фронтекс“, които са командировани у нас, за да помагат при борбата с миграционния натиск. Според неофициална информация става дума за поляци.

Общо 20 души бяха задържани при операцията. Според разследващите митничарите от Малко Търново са участвали в организирана престъпна група, която е взимала подкупи от шофьорите. Те били следени от май т.г., като са били използвани специални разузнавателни средства (СРС).

Претърсени са общо 32 адреса. При арестите са открити 10 хил. лв., обясниха от прокуратурата. Въпреки това вчера всички 20 души бяха пуснати от ареста, като обвинения бяха повдигнати едва на петима. Сред тях е и началник-смяна. Обвиняемите също бяха освободени, но под гаранция. Четирима от тях излязоха на свобода срещу 2 хил. лв., а началникът трябва да внесе 5 хил. лв.

Говорителят на главния прокурор Румяна Арнаудова потвърди в Бургас, че срещу задържаните са били използвани СРС-та, които сочели по несъмнен начин, че има сговор между инспекторите. Разследващите считат, че митничарите са взимали рушвети от шофьори на леки и товарни автомобили, като сумите били малки, но редовни. Това е поредната акция срещу корупцията по митническите пунктове през последните години. Предишните бяха на Лесово и Капитан Андреево. Засега осъдени митничари няма.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране