01.06.2017 | 16:04
Поправката “Наглите” целяла да се поизпразнят затворите
Предложена е от Екатерина Захариева и е одобрена от кабинета "Борисов 2"

На 29 юни 2016 г. вторият министър на правосъдието във второто правителство на Бойко Борисов – Екатерина Захариева предлага сериозно либерализиране на режима за предсрочно освобождаване на осъдени за лишаване от свобода. С поправките се отваря възможност опасни рецидивисти лично да искат от съда да излязат на свобода още преди да са излежали по-голямата част от наказанието си и въпреки факта, че им остават повече от 3 години от присъдата. Опасните престъпници получават възможност и да бъдат освобождавани предсрочно всеки път, когато бъдат вкарани в затвора.

В мотивите на проекта пише:

“Новото е, че затворниците вече ще могат директно да комуникират със съдебните власти като така заобикалят затворническата администрация. С направените предложения се “цели предоставяне на възможност на всеки осъден на лишаване от свобода да получи правната възможност да подаде молба за предсрочно освобождаване, която да бъде разгледана от независим и безпристрастен съд”.

От правото да искат предсрочно освобождаване ще могат да се възползват дори и рецидивисти. Ако лишен от свобода вече е изтърпял част от наказанието си, поискал е предсрочно освобождаване и молбата му е била удовлетворена, но след извършване на ново престъпление отново попадне зад решетките, то той отново ще има право да иска да излезе предсрочно от затвора след изтърпяване на определен срок “лишаване от свобода”. Дори и да се стигне до отказ на съда – повторно осъдено лице да бъде предсрочно освободено, то ще има право отново да поиска това след изтичането на определен срок. “Предвижда се и отпадане на сега съществуващото ограничение за минимален остатък от наказанието, когато се касае за престъпление, извършено при условията на опасен рецидив. Това решение е продиктувано от убеждението, че не размерът на остатъка от наказанието следва да е определящ за предсрочното освобождаване на осъдения, а поведението му по време на изтърпяване на наказанието и показаните резултати”, гласят други от предложенията на правосъдния министър.

Поправките са приети окончателно в края на мандата на предишния парламент, чийто председател беше днешният правосъден министър Цецка Цачева, публикувани са в Държавен вестник през февруари 2017 г., а месец по-късно адвокатите на двама от “Наглите” вече са готови с исканията за условно предсрочно освобождаване.

За момента няма информация – колко общо са лишените от свобода, които подобно на “Наглите”, вече са поискали от съда да бъдат освободени предсрочно.

Предложеният законопроект почти няма допирни точки с друг, предложен на 20 ноември 2015 г. от екипа на бившия правосъден министър Христо Иванов. “В отговор на дългогодишни критики на Съвета на Европа Министерство на правосъдието предлага нормативни мерки срещу пренаселеността и лошите условия в затворите”, пише в мотивите. Същественото там е, че се предлага не затворническа комисия, а лично началникът на затвора да е длъжен да предлага за предсрочно освобождаване всеки осъден, изпълнил условията по закон. Причината е голямата корупция в администрацията, която очевидно внася за разглеждане в съда предимно молби на затворници, които си плащат за това.
Екипът на Иванов не предлага затворниците лично да искат освобождаването си, но предлага те да имат право да обжалват, ако съдът откаже да ги освободи. Дава им се право да се обръщат лично към съда, когато твърдят, че са жертва на тормоз в затвора. Това според авторите на проекта в достатъчна степен изпълнява препоръките на Съвета на Европа за хуманно отношение към осъдените. Проектът не предвижда либерален режим за опасните рецидивисти.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране