06.06.2018 | 22:01
Поправките на ГЕРБ убиват бизнес за милиарди

Още по-драстични правила, които ще ощетяват българските превозвачи прие транспортната комисия на ЕП, а евродепутатът от ГЕРБ А. Новаков се представи за техен автор. Браншът алармира, че много от текстовете на практика ще затруднят още повече работата и отново заплаши с протести.

Мрачните прогнози на превозвачите смениха първоначалната еуфория на евродепутата от ГЕРБ Андрей Новаков, премиера Бойко Борисов и транспортния министър Ивайло Московски. Одобрените от ЕП до момента текстове на пръв поглед отразяват част от исканията на българските шофьори, зад които застана и правителството. Към тях обаче са приети редица допълнения, които на практика поставят транспортните ни фирми в още по-неизгодно положение.

В този си вид поправките заплашват транспортния бранш, който е един от малкото останали доходоносни сектори у нас и има 50 г. история. Между 120-150 000 са заетите в него. Близо 2 млрд. лв. ще е щетата за българския бюджет, ако браншът претърпи фалит. Очаква се над 30 000 български шофьори на тежкотоварни камиони да останат без работа, ако пакетът за мобилност бъде одобрен на всички инстанции, прогнозира пред Дарик Васил Пиронков, председател на Асоциацията на автобусните превозвачи в България.

Досега основният проблем за превозвачите в пакета Макрон беше изискването шофьорите задължително да се прибират вкъщи за почивка на всеки три седмици.

След гласуването в ЕП това изискване отпадна, но беше гласувано друго неудобно решение – на всеки три седмици да има поне едно разтоварване и натоварване на камионите в държавата членка на регистрация. Това означава, че на практика  не е избегнато връщането, защото трябва да се прибере камионът, който съответно да бъде каран от шофьора. Основна заплаха за бранша е включването на каботажа и комбинирания превоз в директивата за командированите работници. Превозвачите заявиха, че правилото ще извади от пазара 30% от българските транспортни фирми.

От Камарата на автомобилните превозвачи пресметнаха, че заради това ново изискване може да се окаже, че български камиони ще чакат с месеци зад граница, докато се намери товар за България и от България, или ще се извършват превози под себестойност, само и само да отговори на това изискване.

Не е решен и проблемът къде ще спят шофьорите, когато пътуват зад граница. Според новите текстове те няма да могат да ползват нито седмичната, нито намалената седмична почивка в кабината на камиона, освен ако не са паркирали в специално сертифицирани зони, които трябва да отговарят на списък с условия. Такива са рядкост и те първа предстои да бъдат изградени. „Не знаем в Европа да има паркинги, които да отговарят на изискванията”, коментира Димитър Димитров, шеф на Камарата на автомобилните превозвачи в България

Вотът в транспортната комисия на ЕП е само първа стъпка от дълга процедура за одобрение на правилата. Предстои пакетът Мобилност да бъде гласуван от европарламента, а след това да бъде дискутиран с Европейския съвет и Европейската комисия.

От браншовите организации у нас вече заявиха, че предстои да напишат открито писмо и декларация с искане за разяснение и водене на преговори наново.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране