27.11.2015 | 0:01
Пореден запис: „Бойко“ натиска заради „Цветан“
Изтеклият запис води до тежки съмнения за търговия с влияние около Янева и градския съд

Бойко натиска яко заради Цветан, това казва Владимира Янева на Румяна Ченалова в рамките на седмия пореден запис от аферата, който „Биволъ“ публикува в четвъртък следобед. Записът дава един от възможните отговори на въпроса защо според Янева Бойко Борисов е поискал от главния прокурор Сотир Цацаров да я „опраска“ по делото „Червей“

Ето и стенограма на краткия запис:

Румяна Ченалова: Добре де, защо, аз това не разбирам, може ли така да ти пише и да ти праща сигнали и…
Владимира Янева: Не знам… не мога да ти кажа, не знам.
Румяна Ченалова: Добре, той какъв мотив има да е толкова зверски настроен?
Владимира Янева: Бойко ли?
Румяна Ченалова: Да.
Владимира Янева: Единият мотив е заради Цветан.
Румяна Ченалова: А да, ти ми го каза. Хубаво, но има възможни и невъзможни неща.
Владимира Янева: Аз мисля, че имам функционален имунитет.

Едновременно с това „Биволъ“ публикува и целия записан разговор между двете съдийки, който е малко над 12 минути. В него Владимира Янева се оплаква на своята колежка Румяна Ченалова (тогава търговския съдия в СГС) за неволите си покрай делото „Червей“. Бившата шефка на СГС бе отстранена временно от позицията на съдия на 19 февруари от Висшия съдебен съвет заради незаконното разрешаване на специални разузнавателни средства.

Изтеклият запис води до тежки съмнения за търговия с влияние около Янева и градския съд. От него се чува как Янева разказва подробно на Ченалова, че председателят на Върховния административен съд Георги Колев се е опитвал да звъни на Борисов по нейния случай, но той не му вдигнал. Янева описва Колев като човек, който се опитва да й помогне по някакъв начин във ВСС.

Тя разказва още как премиерът наредил на главния прокурор да я „опраска“. После се чува как Янева пускала есемеси на Борисов, докато той бил на посещение в Брюксел, за да му обяснява, че не била нарушила закона и няма нужда да бъде отстранявана от съдебната система.

След есемеса на Янева се обадил „човекът на Борисов“ във ВСС Димитър Узунов да й каже, че „човекът от Брюксел“ й казвал да не се притеснява, че всичко било само за пред медиите. В сагата се намесва шефът на Етичната комисия на ВСС Ясен Тодоров, който се видял лично с Янева. Съдийката разказва: „Виждаме се с Ясен. Ясен каза: „Бойко ми прати един от неговите най-близки хора да ми каже по никакъв начин тебе да не те закачаме!“

Разбира се още, че Софийският градски съд е допускал и подслушване на цели посолства. Владимира Янева е доста откровена за търговията с влияние между изпълнителната и съдебната власт в страната. От думите й се разбира, че Сотир Цацаров е подготвял лобито си във Висшия съдебен съвет за отстраняването й, а председателят на Върховния административен съд Георги Колев се е опитвал да й помага.

Шефът на Върховния касационен съд Лозан Панов призова към проверка по същество на разговорите, но прокуратурата търси кой ги е записал. Владимира Янева обясни пред ВСС, че не помни да е говорила такива неща, докато Румяна Ченалова каза, че помни.

Коментарът на Бойко Борисов бе ироничен. Той обясни, че става дума за “две каки”, които си говорят и ги сравни с жени при фризьорка или при маникюристка. Премиерът пропусна да отбележи, че към момента на записа Владимира Янева беше шеф на може би най-важния съд в държавата – Софийския градски съд, а Румяна Ченалова бе много влиятелна съдийка пак там.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране