02.12.2019 | 13:24
Поредната кражба в банката на Петя Славова. Кой ще повярва, че е виртуална любов?
Не може една служителка в отдел „Банкиране на дребно” да краде необезпокоявано три години, да прехвърли толкова пари, без знанието на поне още двама служители в банката и на ръководството

Кой ще повярва, че случаят с банковата служителка във Варна е някаква виртуална любов, заради която са откраднати близо 1 милион лева? Точно такава теза представи пред медиите прокуратурата, без да съобщи коя е банката.

Има пенсионери, които хвърлят пари през балкона, но млада жена да праща пари в колети три години? При това работи в банка, където непрекъснато ги инструктират за измами и как да предпазват клиентите от такива опити…

Варненски медии съобщиха това, което прокуратурата отначало премълча – кражбите на 970 хил. лева, източени от сметки на клиенти в продължение на около 3 години, са се случили в клон на „Инвестбанк” в града. Щом е намесена тази банка, това поставя някои по-специални въпроси, които прокуратурата може да не забелязва, като се съди по разпространяваната от нея версия.

В банката на Петя Славова има различни случаи на кражби и измами с пари на клиенти, които се измерват в милиони. Петя Славова в края на 90-те години е била шеф на клона на Международната ортодоксална банка „Св. Никола” във Варна, преди да завземе цялата банка и да я прекръсти на „Инвестбанк”. Тук е работила и започнала бизнеса си с търговия и недвижими имоти.

Първото, което хвърля съмнение,

е, че не може една служителка в отдел „Банкиране на дребно” да краде необезпокоявано три години, да прехвърли толкова пари, без знанието на поне още двама служители в банката и на ръководството. Всяка транзакция, превод, се потвърждава от друг служител, който проверява данните. Дори служителка във фронт офис да си напише сама платежни нареждания и да превежда от нечия сметка на клиент, някой трябва да ги потвърди и да провери данните, иначе транзакциите не могат да се осъществят. Второ, практика в нормалните банки е да се правят седмични ревизии. В тази банка на какъвто и период да ги правят, няма как три години да не се забележат тези кражби.

А служителка да изтегли пари в брой от сметка на клиент и да ги изнесе е абсурд, освен ако не са замесени поне трима други служители – трябва да се представи лична карта, да се подпише документ (има спесимен на подписа на клиента), платежно, касиер да изброи банкноти, които описва в отчет, на касата има и камери, и охрана.
Според съобщеното от прокуратурата, служителката, 38-годишната Невена Йорданова е изпращала парите в брой по куриер, с пощенски пратки, на човек от монтанското село Мокреш. Няма преводи на суми по банкови сметки или пощенски записи, които могат да се проследят. Имало само някои квитанции за колети изпратени по „Еконт”. Тоест, нищо не може да се докаже като суми.

В съобщенията на прокуратурата се казва, че служителката никога не се е виждала с човека, на когото е пращала парите. Запознали се по интернет, той я омаял и подвел, тя му пращала пари, защото бил преследван от лихвари. И това така почти три години, общо източени 970 хил. лева… Въпросния човек Сергей Михайлов отрича да е получавал подобни суми. Парите ги няма, освен следи от разточителен начин на живот, които се забелязват от снимките в социалните мрежи на двамата. Служителката се е снимала на екскурзии в Дубай, Египет, Италия. Това „не покрива” разход от почти 1 милион лева. „Получателят” пък парадира в социалните мрежи с коли и заведения.

Загадките от прокурорските съобщенията са повече. Освен източени пари в суми по 2 хил. до 5 хил. лева от сметките на 30 клиенти, служителката твърди, че е изпратила на въпросния Сергей Михайлов и парите от изтеглени от нея и баща й кредити, и лични спестявания. Тук вече става дума за ненаучна фантастика.

Невена е теглила два банкови кредита- в размер на 9000 и 33 000 лева. Да изтегли такива кредити служителка е възможно само с благословията на началниците. Тя помолила и баща си да изтегли кредит от 12 000 лева, който после бил рефинансиран до 20 000 лева, цитират медиите съобщенията на прокуратурата по случая.

Нека опита някой в пенсионна възраст, в каквато явно е нейният баща, да изтегли кредит от която и да е банка, и да го рефинансира до 20 000 лева, да се види дали въобще е възможно. И всички тези пари Невена ги е прехвърлила от сметка на баща си (тя има пълномощно) в нейна сметка, а впоследствие ги е изтеглила и изпратила като колет чрез „Еконт” на Сергей. Това съобщава прокуратурата.

Това напомня друг случай в „Инвестбанк”.

От сметки на три фирми в „Инвестбанк” бяха източени над 5 млн. долара в продължение на около година през 2009 г. Впоследствие за това беше осъден главният счетоводител на клон централен в София Петър Маринов. Той подписвал бордера, с които парите са източвани от сметките. Парите са превеждани на различни фирми, някои свързани със служители на холдинга на Петя Славова, включително на Маринов и на неговия баща, оттам са превеждани на други фирми.

Самият счетоводител на разпити в ГДБОП и в сигнал до ДАНС, дори и на специална пресконференция в София, е обяснявал, че е действал по нареждане на собственичката на банката Петя Славова. Същото продължаваше да твърди и пред съда. Особеното в случая е, че прокуратурата не провери неговите твърдения. И още по-особено – не проследи пътя на парите. Защото в главния счетоводител са оставали дребни суми от тези транзакции, а милионите са се …изпарили, макар и по банков път. Поне така излиза от работата на прокуратурата. А е достатъчно да проследи къде са отишли тези пари, за да стане ясно всичко. За разлика от сега, тогава парите са превеждани по банков път в повечето случаи, малка част са теглени в брой.

В сегашния случай има една Невена, съседите й в жилищния блок се чудят как такова добро семейство се е забъркало, дъщерята години наред да точи пари от сметки, взимат кредити, тя и баща й. И всичко се изпарява …в брой. И баща й и майка й не се усъмняват три години в действията на дъщеря си, дават й пълномощни, взимат за нея кредити…

Дотук ли ще спре прокуратурата? Ще го пише като телефонна измама и хвърлени от балкона пари? Хвърлени чрез интернет, изпратени по „Еконт”…

Ощетените клиенти, от чиито сметки са източвани сумите, трябва да знаят, че няма да си ги получат без съд – досега тази банка е полагала огромни усилия да не връща парите, откраднати от сметки. И не само тази банка, всички връщат пари само като ги осъдят. А „Инвестбанк“ не връща дори и след това, както ще стане ясно от продължението.

Иван Бакалов, e-vestnik.bg

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране