08.12.2016 | 11:38
Поредно изхвърляне на Николай Ненчев: Праща разузнавачите на детектор на лъжата
Военният министър не е изготвил мотиви към предложената от него наредба

Министърът на отбраната в оставка Николай Ненчев е задействал процедурата по преминаване на детектор на лъжата на всички служители служба „Военна информация”. В сряда Ненчев, който е с наложена мярка за неотклонение “подписка” по две разследвания, е публикувал за обсъждане проект на Наредба за психологическо осигуряване и полифизиографски изследвания в служба “Военна информация”.

Срокът за изпращане на коментари по „коледния подарък” на министъра в оставка към военните разузнавачи е 5 януари 2017 г., а за да влезе в сила, Наредбата трябва да се публикува в Държавен вестник.

Наредбата урежда въпросите за психологическата пригодност на военните разведки. Глава Трета на проекта обаче въвежда „полифизиографските изследвания” за военните разузнавачи.

Този тип изследване ще включва следните етапи: „анализ на предоставената предварителна информация за конкретния случай; предтестово интервю, избор на тестови формат и формулиране на въпроси, свързани с изследваните теми; инструментална част, която включва провеждане на тест с полифизиограф и запис на реакциите на изследваното лице на полиграми; оценка на полиграмите; следтестово интервю – провежда се в случаи на индикация за лъжа на полифизиографското изследване, когато се налага да се обсъдят проблемните теми, както и да се направят допълнителни тестове».

Изследванията с полифизиограф (детектор на лъжата-бел.ред.) ще се правят при подбора на кандидати за постъпване на работа в служба „Военна информация“, както и за проверка на лоялността на действащите разведки. Преминаването през „детектор на лъжата“ е предвидено и в трети случаи, описани в поверително Приложение към Наредбата.

Ненчев не е изготвил мотиви към предложената от него наредба. Единствено се посочва, че нейното влизане в сила е предвидено в Закона за военното разузнаване, приет от настоящето Народно събрание. Бивши служители на служба „Военна информация“ вече изразиха опасения, че тестовете с полифизиограф ще бъдат използвани, за да се извърши своеобразна „чистка“ във военното ни разузнаване.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране