18.08.2019 | 2:11
Порошенко изнесъл от Украйна поне 8 милиарда долара
В САЩ са образувани няколко наказателни дела, едно от които се отнася до възможно присвояване на средства от траншовете за Киев

Петият президент на Украйна Петро Порошенко, по време на мандата си на държавен глава, е изнесъл най-малко 8 милиарда долара от страната. Това заяви в интервю за украинското издание „Страна“ американският милиардер от украински произход Сам Кислин.

„Само Порошенко по време на президентството си е изнесъл от Украйна поне 8 милиарда долара. Само от факти, известни ми от държавната компания Центъренерго, тя е била ощетена със сума между 700 милиона и 800 милиона долара“, казал още той. Бизнесменът заяви, че в Съединените щати са образувани няколко наказателни дела, едно от които се отнася до възможно присвояване на средства от траншовете за Киев на Международния валутен фонд в размер на 1 милиард долара.“Има основание да се смята, че всички тези пари са били изразходвани за други цели. Те бяха изтеглени под формата на рефинансиране на търговските банки, а след това влязоха в джобовете на разни лица. Всичко това беше направено по заповед на Порошенко“, казва още Кислин.

Той отбеляза, че е пристигна в Украйна, за да се срещне с новото ръководство на страната, включително с онези, които се разследват във връзка с Порошенко. Милиардерът каза още, че със сегашния генерален прокурор на Украйна Юрий Луценко е малко вероятно разследването да напредне, тъй като Порошенко и главният прокурор са „корумпирани служители, които са работили не за своя народ, а за джоба си и са откраднали много пари“. Междувременно, каза бизнесменът, той може да улесни разследването срещу предишното правителство и за това може да привлече експерти от международни правоприлагащи агенции. Кислин каза, че вече е провел редица срещи в Украйна, включително с ръководителите на Службата за сигурност.

При Порошенко на Кислин му бе отказана входна виза в Украйна заради разкриване на корупционните схеми на президента. Става дума за схема, свързана с закупуването на въглища, която е била „лично разработена и приложена от Порошенко през 2016 г.“. Във видео съобщение, публикувано в YouTube на 24 март тази година, Кислин заявил, че предлага промяна на схемата за доставка на въглища в Украйна, при която цената на този вид гориво няма да надвишава 50 долара на тон, докато „Порошенко и неговата банда печелят по 100 долара на тон“.

Кислин заяви, че „генералната прокуратура, ръководителят на Службата за сигурност, ръководителят на Националното антикорупционно бюро, ръководството на Съвета за национална сигурност и отбрана и правителствените министри“ са участвали в корупционната схема.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране