12.08.2019 | 23:29
„Порт Доган“ може да прогони птици
Освен това се очаква комулативен ефект, тъй като в района има и други предложения за портове, складове, логистични центрове и т.н

Портът на Ахмед Доган може да засегне биоразнообразието във Варненско-Белославското езеро, съобщи „Капитал“. Медията се позовава на писмо на местната РИОСВ до Данаил Папазов, който управлява дружеството, придобило ТЕЦ-Варна и пристанищните му съоръжения. Тандемът Доган – Папазов смята да реконструира непотребния вече въглищен терминал, превръщайки го в съоръжение за обслужване на зърно и контейнерни товари. По този повод екоинспекцията заявава, че проектът може да намали и прогони птичи видове, както и да свие местообитанията им. Освен това се очаква комулативен ефект, тъй като в района има и други предложения за портове, складове, логистични центрове и т.н.

Становището на РИОСВ – Варна е в отговор на инвестиционните намерения на дружеството на Доган и Папазов. То не е изненадващо, тъй като голяма част от езерния район е защитен по „Натура 2000“. Екостутът не е пречка там да се развиват различни типове индустрии. В писмото на инспекцията се дават насоки за ОВОС, след който да започне същинското строителство.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране