17.03.2017 | 17:52
Посланието на Доган преди изборите е по-добре „крадци“, отколкото Ердоган
Анализатори коментират целите на ребрандирането на ДПС като патриотична партия

Ахмед Доган опитва да ребрандира ДПС буквално в последните метри от предизборната кампания, а основната му цел е не да казва, че ДПС не е зло, а че е по-малкото зло, което си е наше, а не чуждо. Ако успее да промени публичния образ на формацията си, тя би могла да има и официален достъп до властта, а не „неформално коалиране на база бизнес интереси“.

Такива са накратко коментарите на социолози и политолози по повод „политическото послание“, както е определено на страницата на ДПС, на Доган от четвъртък вечерта. В типичния си многословен и претенциозен стил почетният председател на ДПС се кълне в патриотизъм и заклеймява авторитарните стремежи на турския президент Реджеп Ердоган.

Дайнов: Бих му повярвал, ако беше написал и няколко думи за Путин в този контекст

Според политолога Евгений Дайнов с изказването си Доган има две цели. „Първата цел е тактическа – да изземе от Местан говоренето за европейска принадлежност. И стратегическа – втори опит да позиционира ДПС като нормална, загрижена за общото благо проевропейска българска партия, заставаща срещу диктаторски заплахи“, коментира Дайнов пред Mediapool.

Според него почетният председател на ДПС вече е опитвал подобен ход, но е бил неуспешен: „Преди повече от 10 години Доган се опита рязко да смени облика на ДПС като етническа партия и я наводни с етнически българи на всички нива. Заявката беше да влезе в мейнстрийма на политиката. Не му се получи. Онова беше партийна заявка, а това днес е идеологическа, казва: „Вижте ме, аз съм патриот, проевропеец“.

Дайнов обаче отбелязва, че би повярвал на загрижеността на Доган, ако „беше написал и няколко думи за Путин в този контекст – като аналогична опасност за България, паралелно с Ердоган“.

Огнян Минчев: На Доган му е необходима нова легитимност

Според проф. Огнян Минчев с поведението си във властта през последните 15 години, ДПС „на практика стана партия, с която никой не иска да сключва коалиция, защото резултатите са предизвестени“. По тази причина ДПС изпадна в изолация и „максимумът, на който се надява Доган, е неформално коалиране с бизнес цели, но не и официално. Това налага публичния образ на ДПС да се промени“.

Според политолога ДПС започва да търпи пасиви от друга етническа партия като конкуренция на полето на собствените си избиратели. „Тази друга партия, разполага с плътната подкрепа на настоящия режим в Анкара. А настоящият режим в Анкара демонстрира не особено приятелки чувства към ДПС“, обяснява Минчев. Затова според него на Ахмед Доган му е необходима „нова легитимност, а трябва и идеологически да задържи избирателите турци и мюсюлмани“. „Това вече не може да стане само с организационни похвати, в които ДПС са добри, трябва да стане и с известен идеологически ресурс, по отношение на който ДПС изтъня много“.

Според Огнян Минчев новата „оферта“ на Доган ще бъде приета с охота от повечето партии. „Доган е част от патрондаша на ДС. Той си е сътрудничил с тях като част от този патрондаш. Това, че се легитимира по нов, по-приемлив начин, ще бъде добре дошло за повечето формации“, обясни той пред Mediapool.

По думите на Дайнов е възможно към ДПС да погледнат като БСП, така и ГЕРБ. „Нинова може да каже: „ето, той се е променил, патриот, европеец, дайте да се пробваме пак с него“. „Станишев надушваше подобна история – два пъти предупреди БСП да не си играе с ДПС. Колкото до Борисов – за всеки може да измисли идеология защо трябва да се обичат в даден момент“.

Първан Симеонов: Посланието е – „по-добре крадци, отколкото Ердоган“

„Доган казва: по-добре „крадци“, отколкото Ердоган, ако ползваме аналогията с Франция от преди години. Той казва: не ме харесвате – добре, ама аз съм вашата охрана срещу неоосманизма“. Така тълкува посланието на Доган социологът от „Галъп“ Първан Симеонов.

„Другото, което казва: вие осъзнавате ли, че аз съм български патриот. И третото, казва: „аз съм приемлив и нужен във властта. Казва: аз съм по-малкото зло, българин съм и трябва да съм във властта“, поясни Симеонов.

Според него има добра и лоша новина. „Лошата е, че се впечатляваме от този изказ, а той е излишно претенциозен, наукообразен, префърцунен и на моменти, според мен, е слаб. Но това е нашата тъжна диагноза като общество. Ако това на нас ни е високият образец, значи сме стигнали много ниски нива“, смята Симеонов.

А каква е според него добрата новина в посланието на Доган? „Главният лош“ в страната току що ни каза – „хора, аз съм с доброто, аз съм куче пазач“. „И това е страшен исторически късмет. Навсякъде на Балканите имаме етническа партия, която значи разединение. А тук самата партия казва, че е буфер и че не иска да дели нищо“, пояснява Първан Симеонов.

Според социолога Доган казва ясни неща, затова смята, че няма нужда всички да се вживяват в ролята на жреци на почтения председател на ДПС и да тълкуват изказването му.

Симеонов твърди още, че изявлението на Доган е напълно очаквано, защото това е цялостният курс на ДПС: „Националисти в листите, ДПС стана НФСБ със слогана си „Да спасим България“, непрестанно цитират Левски, представят се като се като преден пост на националната сигурност, в този смисъл в края на кампанията този завършек от Доган не е неочакван ход“.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране