22.11.2019 | 14:39
Посланикът на САЩ: Идват американски енергийни експерти
Херо Мустафа обяви за свои приоритети "свързаността, сътрудничеството и борбата с корупцията"

САЩ ще изпратят екип от енергийни експерти, които да помогнат за развитието на България като енергиен център на Балканите, съобщи посланикът на САЩ у нас Херо Мустафа, предава БГНЕС. Експертите ще посетят АЕЦ “Козлодуй” и “Белене”, както и хранилищата за газ в страната.

“Прекрасно е, че България има възможности за доставка на газ от други източници, освен Русия, и така е възможна диверсификацията, тоест – да не зависите само от една държава”, допълни Мустафа. “Моето посолство и аз ще подпомагаме диверфикацията на бъдещите доставки на енергия в Бълтгария, чрез изграждането на интерконектора IGB и чрез участието на България в проекта на Гърция Александруполис“, подчерта тя.

Херо Мустафа разказа как вижда развитието на България в следващите три години. „На първо място нека изградим България, която да се превърне в истински енергиен хъб. Тя има потенциал да се превърне в един динамичен газов пазар и пазар за електроенергия в региона”, посочи посланикът.

„Целта ни ще бъде да дадем възможност на втечнения природен газ да се превърне в реалност на Балканите. Подобрената конкуренция ще доведе до намаляване на разходите на българските дружества и на потребителите“, заяви тя.

Херо Мустафа се надява след три години страната ни да поеме към допълнителна интеграция във водещите икономически институции като ОИСР и еврозоната. „България е лидер в интеграцията на Балканите, но тя има и сериозен потенциал да се превърне и във важен член на едни, както регионални, така и световни институции. България трябва да направи сериозни стъпки напред в областта на върховенството на закона и борбата с корупцията“, посочи още посланикът на САЩ у нас.

Тя обяви, че в следващите три години нейни приоритети в работата й ще бъдат свързаността, сътрудничеството и борбата с корупцията. Херо Мустафа коментира и предстоящата среща на Доналд Тръмп с премиера ни Бойко Борисов като подчерта, че поводът за нея не е закупуването на Ф-16 и най-вероятно тази тема няма да е във фокуса на разговорите.

„Самата среща представлява възможност лидерите ни, както и страните ни да се опознаят и да ознаменуват силата на стратегическите отношения между двете страни ни и да преминат към следващо ниво във взаимоотношенията ни. Предполагам, че двамата ще говорят за тясното ни сътрудничество в областта на сигурността, за взаимната ни търговия и инвестиции, ще подкрепят върховенството на закона и ще обсъдят и сигурността на енергийните доставки“, обясни тя и призова да работим заедно за една по-успешна и стабилна България.

Посланикът обяви още, че двустранните отношения между България и САЩ стават все по- интензивни. „Американските дружества са инвестирали повече от 2.5 млрд. долара в българската икономика. По този начин те са създали повече от 30 000 работни места за висококвалифицирани служители с високо заплащане. Така те поставиха Съединените щати сред 6-те най-големи инвеститори в България. Двустранната ни търговия през 2018 г. възлиза на 1.2 млрд. долара и тя се разраства все повече“, отчете Мустафа и подчерта, че закупуването на изтребителите само е сближила двете ни страни и това трябва да продължи, основаващо се на уважение на двете култури.  Мустафа обяви още, че следващият месец София ще бъде съдомакин на регионален форум, посветен на борбата с насилствения екстремизъм.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране