05.03.2015 | 8:31
Посланикът на САЩ в Южна Корея е нарязан с бръснач
Нападателят, крещял призиви за обединение на Северна и Южна Корея

Посланикът на САЩ в Южна Корея Марк Липърт получи сериозни наранявания, след като беше нападнат от въоръжен с бръснач мъж в Сеул, предадоха световните агенции.

42-годишният Липърт участвал в работна закуска, когато получил порязвания по лицето и лявата ръка. Дипломатът веднага е бил откаран в болница. Няма опасност за живота му.

Свидетели разказват, че нападателят, крещял призиви за обединение на Северна и Южна Корея. Той е изразил и несъгласие с годишните военни учения, проведени съвместно от Южна Корея и САЩ, които в момента са в ход.

Северна Корея описа ученията, в които участват повече от 200 хил. войници, като репетиция за нахлуване и обещание за отмъщение. Няма доказателства, че нападателят е агент на Северна Корея.

Той е бил задържан от служители по сигурността и по-късно арестуван от полицията. Малка група южнокорейци вярват, че американското военно присъствие пречи на обединението на двете Кореи.

Президентът на Южна Корея Пак Гън-хе заяви, че „атаката е срещу съюза между Северна Корея и САЩ“.Държавният департамент на САЩ строго осъди инцидента, а американският президент Барак Обамасе обадил на Липърт, за да му пожелае скорошно оздравяване.

Марк Липърт, бивш помощник-секретар по отбраната на САЩ, е назначен за посланик в Южна Корея през 2014 г. През май миналата година, когато пое посланическия пост, в Сеул имаше протести срещу назначаването му. Съпругата му роди в азиатската страна и двойката даде на сина си корейско презиме, твърди Асошиейтед прес.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране