03.02.2017 | 18:55
Повдигнаха нови обвинения на Румен Овчаров
Бившият енергиен министър е обвинен за две престъпления, свързани с договори за концесии на мини "Бобовдол"

Повдигнаха ново обвинение на бившия енергиен министър Румен Овчаров за две престъпления.  Това съобщи на извънреден брифинг говорителят на главния прокурор Румяна Арнаудова. По думите през октомври миналата година е получен сигнал от председателя на енергийната комисия към парламента за нарушения при прехвърлянето на правата и задълженията по договор за концесия на Бобовдолски въглищен басейн, предоставени на мини Бобов дол ЕАД.

Според прокуратурата в периода 31 май 2006 г. до 26 февруари 2007 г. в качеството си на длъжностно лице и тогавашен министър на икономиката и енергетиката Овчаров не е изпълнил служебни задължения и е превишил властта и правата си като на първо място – на 31 май е дал разрешение на изпълнителния директор на Мини Бобов дол да сключи договор за наем с частното търговско дружество Ораново ЕООД и по силата на този договор за наем е получил правото да добива въглища, които са изключителна държавна собственост и добивът им може да се осъществява само от лице, което е получило съответно разрешение чрез решение на МС.

По второто престъпление през февруари 2007 г. в нарушение на служебните си задължения Овчаров не е създал необходимата организация и без да са налице изискванията, е предложил на МС невлязъл в сила концесионен договор на Мини Бобов дол да бъде сключен с допълнително споразумение. Това според прокуратурата е сторено в нарушение на решение на МС от февруари 2007 г. Мярката му за неотклонение е подписка.

Бившият министър на икономиката и енергетиката от правителството на Станишев вече е обвиняем по делото за АЕЦ „Белене“. Това стана дни преди да изтече десетгодишната давност от извършване на предполагаемото престъпления. Овчаров беше обвинен, че в нарушение на Закона за обществените поръчки е допуснал подписването на споразумението между „Националната електрическа компания“ (НЕК) и руската „Атомстройекспорт“ (АСЕ) на 29 ноември 2006 г.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране