20.11.2017 | 0:01
Повече пари за младите, по-малко за Турция
В Брюксел договориха бюджета на ЕС за 2018 година

След продължили 17 часа преговори, приключили едва в 4 часа сутринта, представителите на Европейския парламент и на Европейския съвет постигнаха разбирателство относно бюджета на Съюза за 2018 г. Следващата година ще бъдат предвидени 160,1 млрд. евро в сравнение с 157,9 млн. през 2017 г., съобщи „Политико“.

В крайна сметка бюджетът за догодина ще е по-голям със 17 млрд. спрямо настоящия, като увеличението основно ще бъде в парите за кохезионните фондове, които навлизат в активен етап на изпълнение на проектите, както и в програми за развитие на икономиката и за издръжката на администрацията.

„Бюджетът за 2018 г. се фокусира върху приоритетите като засилването на икономическия ръст и създаването на работните места, засилването на сигурността и справянето с предизвикателствата, предизвиквани от миграцията“, заяви заместник-министърът на финансите на Естония и главен преговарящ на Съвета на ЕС за бюджета Маарт Кивине.

Близо 117 млн. евро повече са предвидени за разкриване на работни места за младежите в Европа. Евродепутатите искаха да добавят два милиарда, предвидени предимно за изграждане на инфраструктура и научно-развойна дейност. Съветът на ЕС същевременно предложи цифри с 1,7 млрд. по-ниски от предложението на комисията.

Политическата ситуация в Турция се отдалечава от европейските стандарти, затова е решено да се намалят средствата за Анкара в бюджета за следващата година със 105 млн. евро. За сравнение през тази година най-старата кандидатка за членство в ЕС е разполагала с 636 млн. Евро. Осемдесет милиона евро повече са предвидени за страните по външните южни и източни граници на Европейския съюз, както и Западните Балкани, които понасят най-голямата тежест от миграционната криза.

Постигнатият резултат е компромис между трите основни институции на Европейския съюз. През май Еврокомисията предложи бюджет в размер на 160,6 млрд. евро. „Смятаме, че този бюджет отговаря на нуждите на съюза, на очакванията на хората. Бюджет, който ще донесе повече икономическо развитие, работни места и сигурност на европейците, подчерта докладчикът по бюджета румънският евродепутат Зигфрид Мурешан. И ЕП, и Европейският съвет имат две седмици да одобрят споразумението – бюджетът трябва да бъде гласуван в края на месеца.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране