21.03.2019 | 14:14
Появи се и трети кандидат за бизнеса на ЧЕЗ в България
Очаква се новият кандидат да подаде конкретна оферта през април

Чешката енергийна компания ЧЕЗ е започнала преговори с трета компания за продажбата на българските си активи. Това е заявил пред чешкото издание „lidovky.cz“ вицепрезидентът на ЧЕЗ Томаш Плескач. По думите му се очаква новият кандидат да подаде конкретна оферта през април. Тогава е планирано и индийската компания „Индия Пауър“ също да внесе своята обвързваща оферта. Той не посочва името на кандидата, но казва, че през април ще стане ясно ще има ли въобще сделка и с кого.

За чешката медия Плескач пояснява, че към момента ЧЕЗ има един подписан договор и двама кандидати.“ Ще разберем какво ни чака в близките седмици и месеци. Тогава ще можем да оценим и другите две оферти, които, предполагам, ще получим“, добавя мениджърът. Според това какво е записано в тях, ЧЕЗ ще вземе решение дали ще продължим с един от тези двама кандидати с обвързваща оферта и да се пристъпи към подписване на нов договор.

Подобен ход би означавал да се прекратят и преговорите със старите кандидати, уточнява Плескач пред изданието. По думите му българската „Инерком“ все още е потенциален кандидат, но трябва да се превъзмогне отказът на КЗК и сделката да бъде одобрена в България.

Припомняме, че миналата година ЧЕЗ сключи договор с българската компания „Инерком“ за покупката на активите. До сделка така и не се стигна, след като Комисията за защита на конкуренцията спря сделката със странни мотиви. Сега се очаква решение на Върховния административен съд по казуса. Делото е насрочено за средата на май.

Във вторник в Прага ЧЕЗ представи финансовите си резултати – печалбата на компанията миналата година е паднала с 45% до 10,5 млрд. чешки крони. Голямата разлика се дължала на продажбата на унгарската група MOL, която се осъществи през 2017 г.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране