16.04.2019 | 0:01
Пожар избухна в катедралата ”Нотр Дам” в Париж
Пожарът е възникнал на скеле, издигнато от едната страна на катедралата, която е исторически паметник
Пожар е избухнал в катедралата ”Нотр Дам” в Париж, съобщава Франс прес, цитирана от БТА.

Извършена е евакуация. Според източник от парижката противопожарна служба пожарът е свързан вероятно с работите по обновление на сградата.

Според в. „Фигаро“ пожарът е възникнал на скеле, издигнато от едната страна на катедралата, която е исторически паметник. Според източник от пожарникарите пожарът е възникнал в покривната част на храма, над чийто две кули сега се издига гъст дим. Обхванал е голяма част от покрива. Говорителят на „Нотр Дам“ съобщи, че пожарът е възникнал в 18.50 часа местно време.

Катедралата „Нотр Дам“ или „Света Богородица“ е един от символите на Париж. Тя е построена през 1163 – 1345 г. и е едно от най-великите постижения на готическата архитектура. Тук през 19 век е коронован за император Наполеон Първи. Катедралата има чудесен орган и съвършена акустика. Там всяка неделя в 17:30 часа се провеждат безплатни концерти. Катедралата побира 9000 души. Според източник от пожарникарите пожарът е възникнал в покривната част на храма, над чиито две кули сега се издига гъст дим.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране