Зареждане

Напишете

ГАЛЕРИЯ

Правителството на Борисов обяви Русия за една от основните заплахи за България

share

Българското правителство разглежда Русия като една от основните външнополитически заплахи, става ясно от доклада за състоянието на националната сигурност за 2016 г. Той бе приет от правителството и е изпратен за гласуване в Народното събрание. За първи път в правителствен документ има толкова остри обвинения и квалификации срещу Москва.

„Действията на Русия са източник на регионална нестабилност и заплашват нашата основна цел за единна, свободна и мирна Европа. Нарастват предизвикателствата пред сигурността най-вече в региона на Балтийско и Черно море, както и в източната част на Средиземно море, където Русия засилва своите военни способности и увеличава военните си дейности. Към това се добавят и продължаващите конфликти в периферията на Европейския континент и съседните региони, които се превръщат в източници на трайна нестабилност и сигурност“, посочва документът, подписан от министрите и лично от премиера Бойко Борисов.

Авторите отделят много място на Русия, и то основно в негативен план. В рубриката „Външна среда за сигурност“ е записано, че „интензивното усилване и модернизация на руските военни способности на територията на незаконно анексирания Кримски полуостров, продължаващите действия за неговото интегриране в икономиката, социалния и политическия живот на Русия, както и разширеният излаз на тази страна от акваторията на Черно море, вкл. до енергийните залежи в него, продължиха да водят до трайно нарушаване на геостратегическия и военния баланс в Черноморския регион“.

Като проблем се отбелязва и влошаването на отношенията на Руската федерация с НАТО и ЕС. Това поставя пред сериозни изпитания изградената европейска архитектура за сигурност. „Неизпълнението и избирателното прилагане от Русия на фундаментални международни договори в областта на контрола и конвенционалните оръжия, незачитането на териториалната цялост на независими държави, информационната война и масовото използване на хибридни стратегии подкопават доверието и значително затрудняват връщането към диалога и намирането на трайни политически решения, свързани със сигурността в Европа“, пише в правителствения документ.

Пак там се твърди, че за задълбочаване на кризата в отношенията спомагали интензивните опити на Русия за възстановяване и разширяване на сферите на влияние. Това ставало дори чрез „действия във военната, икономическата и културната сфера, представяни в някои от случаите като равноправно и взаимноизгодно сътрудничество и дори помощ за защита на националната идентичност и суверенитет“.

Все пак правителството посочва, че с Русия не се изчерпват всички рискове за националната сигурност. В доклада например изрично е отбелязано, че такъв риск през 2016 г. са представлявали и продължаващите и нововъзникващи претенции на съседни държави за наличие на несъществуващи в България малцинства. Това противоречало както на международните норми, така и на националните интереси. „В същото време се констатира засилване на процеса на асимилация и изолация на българските общности в региона, както и нарушаване на основни права на българите, останали извън пределите на страната ни по силата на мирните договори след Първата и Втората световна война“.

Като опасност се сочат продължаващите бойни действия в Сирия, както и предизвиканите от нея, Афганистан и някои страни от Африка бежански и миграционен натиск към ЕС. Според доклада „най-същественият риск е възможността за инфилтрация на екстремистки клетки, за което свидетелстват атентатите във Франция, Германия, Белгия и други европейски държави през 2016 г.“.

Като друга опасност е посочен Брекзит. Той създавал атмосфера на несигурност както в краткосрочен, така и в средносрочен план. Съществувала несигурност относно запазването и защитата на правата на българските граждани и условията за бизнес.

Според авторите тенденциите в развитието на международната среда очертавали преобладаващо хибриден характер на бъдещите рискове и заплахи. Предизвикателствата, породени от хибридните заплахи, оказвали влияние върху вътрешнополитическата обстановка в отделни държави не само в Европа, но и отвъд Атлантическия океан. Веднага след това в доклада пише: „Безпокойство предизвикват опитите на чужди държави за формиране на обществено мнение чрез дезинформация, пропагандни кампании, медийна манипулация, използване на социалните мрежи за лансиране на подвеждаща информация, финансиране на партии и популистки организации, инициативи на популистки партийни лидери за манипулиране на групи избиратели и за предизвикване на объркване сред населението и др.“

споделяне във facebook

Етикети:

7 Comments

 1. СТАЛИН Е КАЗАЛ – „ЗАД ВСЯКО ПРЕСТЪПЛЕНИЕ ИЛИ ПОДЛОСТ СТОИ ИМЕ , АДРЕС , РАБОТА!
  –––––––––-
  НИКОЙ ИЗРОД ОТ СОФ. ПАРЛАМЕНТ НЕ СПОМЕНАВА ЗА ПОВИШЕНА ЕВРЕЙСКА АКТИВНОСТ ВЪВ УКРАЙНА- А 200 ДЕПУТАТИ ВЪВ КИЕВСКАТА РАДА СА ЖИДОВЕ МИРИЗЛИВИ ,НАЧЕЛО СЪС ПИНХАС ВАЛЦМАН-ПОТРОШЕНКО ,ЦИЛЯ КАПТЕЛМАН-ТИМОШЕНКО-АРМЕНСКА ЕВРЕЙКА ,ЕТИНЗОН-КЛИЧКО,Д.ЯРОШ- УНГАРСКИ ИВРЕЙ-САДИСТ ! ПОНЕ ЦИГАНИНА ЦЕЦО , УЧИТЕЛ ПО ФИЗИЧЕСКО , със 600лв заплата мръсника , , ,Е ДЛЪЖЕН ДА ИНФОРМИРА НАРОДА ЗА ЦИОНСКАТА ОПАСНОСТ , ДА ГО ШИБАТ МАНАФИТЕ ВЪВ ЦЪРНИЯ ЗАДНИК

  Отговор
 2. НАШИТЕ ЕВРО-АРГАТИ НА СВЕТОВНАТА БОЛНА ЖИДО-МАФИЯ , СЪС СВОЯ СЛУГИНСКИ МАНТАЛИТЕТ ТРЯБВА не в парламента , , , , а ДА ЛЪСКАТ ПАМЕТНИКА НА ШИПКА СЪС ЗУБНыЕ ЩЕТОЧКИ-THOOTBRASHES – И САПУНЕЦ , ДА ХНИ ДОЙДЕ АКЪЛА ВЪВ ТИЯ ПРОЗРАЧНИ ЕВРО-КАРТУНИ -ДА ГИ ШИБАТ демократично ВЪВ АЛЧНИТЕ ЕВРО-минетчийски ЗУРЛИ МАНАФИТЕ НА ЕРДОГАН

  Отговор
 3. А аз съм притеснен , че Антон Тодоров има засилено присъствие у тях , ВЪВ СПАЛНЯТА !ИСКАМ И АЗ ДА КЪРЦИКАМ ЖЕНА МУ ДЕМОКРАТИЧНО ,ПРОЗРАЧНО ,И ОТЗАД !Така изглежда анексията на САЩ във ИСТ. ЕВРОПА – ИДВАТ МИРИКАНЦИТЕ , И НА НАШ ТЕРЕН ШИБАТ ВЪВ УШИТЕ НАШИТЕ ПОЛИТИЦИ , , А ТЕ МЪЛЧАТ КАТО ДЪРТИ КУРВИ !
  Да идват братушките , със атомните централи и тръбите за ГАЗ – -ДА ЖИВНЕ НАРОДА ,ЧЕ С ТИЯ ПЕНСИИ ПО 170-180лв- си е чист ЕВРО-ГЕНОЦИД!

  Отговор
 4. “ засиленото присъствие на Русия в Черноморския басейн“ -ГЛУПОСТИ- ЧЕРНО МОРЕ Е НА 13 000 КМ ДАЛЕЧ ОТ САЩ- какво търсят в него на майка си пудкътъ ли амириканците? преди 300години ИВАН-4 ВАСИЛИЕВИЧ-ГРОЗНИЙ РАЗБИВА 100 000 АРМИЯ НА КРИМСКИТЕ ТАТАРИ на хан ГИРАЙ , И ТУРЦИЯ , КОИТО ЗАПАЛИЛИ МОСКВА ПРЕДИ ТОВА- ТА КОГАТО РУСКИЙ ЦАР СИ Е МИЕЛ КРАКАТА ВЪВ ЧЕРНО МОРЕ, , АМЕРИКАНЦИТЕ- ШАЙКА ЗАТВОРНИЦИ СЕ ПАЗАРЯХА СЪС ИНДИАНЦИТЕ ЗА ОДРАНИ КОЖИ ЗА ПРОДАН!

  Отговор
 5. каква свободна и мирна Европа бе , козели шибани от ГЕРБ-ВАШТА МАМА НЕПРОСВЕТЕНА- 1000 АМЕРИКАНСКИ ТАНКА ГИ ПРЕКАРАХА ПРЕЗ ЦЯЛА ЕВРОПА ДО РУСКАТА ГРАНИЦА ,А ВИЕ ТРЕПЕРИТЕ ЗА ВЛОГОВЕТЕ СИ НА ЗАПАД , ,ПОМИЯРИ НА ДЪРЖАВНАТА ТРАПЕЗА !И КОЛКО БАЗИ НАПРАВИХА ОТ 1990г насам САЩ във ИСТ. ЕВРОПА ,СЪС РАКЕТНИ СИСТЕМИ КЪМ РУСИЯ , , ,НАЛИ ТЕ БЯХА ПО-РАНО СРЕЩУ ИРАН ,ВАС САМО КАЛАШНИКА ЩЕ ВИ ОПРАВИ , , СЪС 2 ПЪЛНИТЕЛЯ В ПАРЛАМЕНТА , , И ТОГАВА „СЕПТЕМВРИ ЩЕ БЪДЕ МАЙ “ ! Кой дава тия квалификации за РУСИЯ ? Мин. председ.-бухалкаджия , приетель на братя ГАЛЕВИ И ИЛИЯ ПАВЛОВ , , ШЕФА НА АМФЕТАМИНИТЕ ВЪВ България , , пожарния педерас- агент БУДА ,ПАРТИЕН ЧЛЕН НА БКП-ТЕРОРИСТИЧНА ОРГАНИЗАЦИЯ , ЕВРЕЙСКИ ЕКСПЕРИМЕНТ-ШИБАЙ СЕ В УШИТЕ БЕ ,БОЙКО ГОМНОБРОЙКО , , КОЙ УБИ МИШО БИРАТА , другарю ботигард- КАРАТИХЧЕ на ЖУФКУВ ?!

  Отговор
 6. Веска 12.09.2017

  „Като опасност се сочат продължаващите бойни действия в Сирия, както и предизвиканите от нея, Афганистан и някои страни от Африка бежански и миграционен натиск към ЕС!“ – Толкова ли сте нагли? Кой прогонва сирийците от родната им страна? Кой плаща и насочва мигрантите от Афганистан, Пакистан и африканските държави към Европа? Нормално мислещите хора знаят отговора на тези въпроси.

  Отговор
 7. Инструкциите, спуснати от ул. „Козяк“, се спазват стриктно!

  Отговор

Остaвете коментар

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.