26.06.2016 | 0:01
Православният събор на Крит взе шест решения
Те ще са задължителни и за нас

Днес приключи официално работата си Светият и Велик събор на остров Крит. Участниците в срещата подписаха шестте предварително определени теми, които бяха подложени и на допълнителни дискусии.

За една седмица работа Съборът успя да разгледа шестте теми, за които се събра. Показа и че не всичко е предрешено, допусна спорове, дискусии и по-малки или по-големи корекции. Най- силни се оказаха дебатите около темата за отношенията на православните с останалите християнски изповедания.

Отсъствието на четирите автокефални църкви, една от които е и нашата, няма да попречи решенията на Събора да са обвързващи за всички. Появи се и идея Съборът да стане постоянно действащ и да започне да се провежда редовно на 3 до 5 години.

Според д-р Смилен Марков, преподавател във Великотърновския университет православната църква е показала, че е ангажирана с проблемите на съвременния свят. „Без да се нагърбва с тяхното окончателно решаване тя стои в центъра. Там, където човекът страда, където има нужда от утеха, където има нужда от подкрепа“, каза той.

Секретарят на Събора пък епископ Йов Телмиски коментира, че в демокрацията не всички избиратели гласуват, но резултатите от изборите са валидни за всички. Така е и при провелия се Събор.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране