23.06.2017 | 3:58
Преговорите за ново британско правителство пред провал?
Юнионистите искат 2 милиарда лири за Северна Ирландия в замяна на подкрепа за Тереза Мей

Преговорите със северноирландската Демократична юнионистка партия (ДЮП), които трябва да осигурят необходимите гласове подкрепа за правителството на малцинството на премиера Тереза Мей, са в застой, съобщава английският вестник „Телеграф“.

От ДЮП, която на изборите спечели 10 места в парламента, са поискали половината сума да бъде инвестирана в здравеопазването в Северна Ирландия, а другата половина – в инфраструктурни проекти. Съобщава се също, че преговорите са били изключително напрегнати и са били на прага на колапса. Според източник на вестника в един момент северноирландците са спрели да вдигат телефоните си за период от 36 часа.

Условието на ДЮП ще има много по-сериозни последици в останалата част на Великобритания. За публичните разходи в Уелс, Шотландия и Северна Ирландия се прилага формулата на Барнет – методика за справедливо разпределение на публичните средства между съставните части на Обединеното кралство. Съгласно нея на всяка лира, която ще бъде изхарчена за Северна Ирландия, трябва да съответстват 35 лири за Англия, Шотландия и Уелс. Т.е. ако 2-та милиарда попаднат под обхвата на формулата, правителството ще трябва да инвестира колосалната сума от още 70 милиарда в останалите три части на Обединеното кралство.

Междувременно и двете страни заявиха, че не търсят сделка на всяка цена. Главният преговарящ от страна на консерваторите Деймиън Грийн обяви, че е възможно двете страни да не успеят да се договорят, както и че коалицията с ДЮП е само една от възможностите. Веднага започнаха да се разпространяват слухове, че управляващата партия може да се обърне към 12-те депутати на либералните демократи за подкрепа. На свой ред юнионистите обявиха, че за тях съвсем реален е и вариант, в който няма споразумение, а те ще преценяват дали да подкрепят правителството във всеки отделен случай. И двете страни обаче се надяват да постигнат сделка преди следващия четвъртък.

Докато текат преговорите на Острова, председателят на Европейския съвет Доналд Туск разпространи позиция, в която споделя мечтата си Великобритания да не напуска ЕС. Мнозина британски приятели ме попитаха дали би било възможно това, отговорих им, че ЕС е изграден заради мечти, изглеждали непостижими. Кой знае, може да съм мечтател, но не съм единствен, добавя Туск с намек към текста на песента Imagine (Представи си) на легендарните „Бийтълс“, пише Туск. Именно „Брекзит“ е и една от основните теми на провеждащата се в Брюксел среща на европейските лидери.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране