24.03.2017 | 0:01
Преходът от вако към тако – елементаризирана компликация
По-високо въпроса, майстори!

Анна Цолова, НТВ: …С Доган виждали ли сте се наскоро?

Корнелия Нинова, БСП: Не, не. Не съм се виждала. С г-н Карадайъ съм говорила наскоро.

АЦ: И? Какво си казахте?

КН: Ми не беше по тема коалиции!

Виктор Николаев: Голямото подозрение е, че бихте ползвали тяхната подкрепа, и че писмото, което Доган показа, е опит да си препере образа, така че да е възможен нов патриот, който ни защитава от Турция и ДОСТ. Което вие бихте приели в някакъв по-късен момент.

КН: Според мен това тълкуване на г-н Борисов на писмото на г-н Доган е много… много елементаризирано. Според мен. Там не ставаше въпрос за някакви коалиции, за власт…

АЦ: Ще си партнирате ли с ДПС?

КН: …Там беше много по… По-високо поставен въпросът. За България!

АЦ: Ще си партнирате ли за пореден път с ДПС? Имате ли яснота по този въпрос?

КН: Два пъти. Два пъти направихме грешки в коалиция с ДПС. Смятам, че трети път няма да има.

АЦ: А защо е грешка да си в коалиция с ДПС?

КН: Самата коалиция не. Начинът, по който се реализира.

АЦ: Защо е грешка да си партнира една партия с ДПС?

КН: Пак казвам – не е грешка самата коалиция. А начинът, по който ние го направихме. Имам предвид някои непрозрачни решения, някои неправилни кадрови решения, за които БСП си понесе отговорността.

АЦ: Грешка ли беше според вас репликата ви, че демокрацията ни е отнела много? И ето сега дойде моментът да ни кажете на вас какво ви отне демокрацията.

КН: Това е учебникарски пример за фалшификация, за подмяна на истината, за PR черен в кампанията. (…)

АЦ: Какво друго предлагате, ако не демокрация?

КН: Защо казвам, че е фалшификация – ако ме оставите да разкажа. Това нещо се случи в Хасково, където Елена Йончева е водач. Извиках Елена на сцената и казах: ето лицето на смелостта и демокрацията, която се осмели да каже на Бойко Борисов „ти си крадец“. И той я наказа. И пусна SMS да бъде уволнен Иван Гарелов. Цялото излъчване беше: ние си искаме демокрацията и няма да му позволим да ни я отнема! Ето я Елена, която е лицето на това. Обърна се така, че точно едва ли не съм се изказала срещу демокрацията. А замисълът беше да си говорим ЗА демокрацията.

АЦ: Ама не – понеже го има написано. Вярвам, че в изговорени думи може всичко да бъде извадено от контекста. Но вие сама сте си го написала във фейсбук статус.

КН: Да. Но вие цитирате само първата част от изречението. Не е ли вярно, че демокрацията е свобода? Че ни даде свобода. Че ни даде право на мнение. Грешката или тълкуванието е: демокрацията като исторически преход, годините на прехода.

ВН: Сега как бихте го написали, за да няма недоразумения? Ако сега трябва да го напишете – да е със същия смисъл. Как ще звучи изречението?

КН: Вероятно – „Преходът“, бих уточнила. Като исторически момент – Преходът. Годините на Прехода, които създадоха паралелната държава… Вижте хората, които го направиха това – цялата тая акция срещу мене. Човек, който си е наредил подчинените на опашка и си подава ръката, и те му я целуват – и ми говори за демокрация!… Антидемократите обърнаха това изречение срещу нас, които наистина си искаме свободата – и на изказванията, и на мненията, и на живота със свободата, която те отнемат.

***

ПП. Принципно сме съгласни, че Бойко Борисов и партията му не са образец за демократични отношения и практики. Но и Корни чете собствените си думи като дявола – Конското евангелие. За да избегнем спекулациите, привеждаме точния цитат от пресцентъра на БСП: „Българи, да си вземем свободата, спокойствието и гордостта обратно от Бойко Борисов. Демокрацията ни отне много. Отне ни здравеопазването, образованието, сигурността, но ни даде свободата да мислим, да имаме мнение и да се борим за правата си. Този човек ни отне и тази свобода.“

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране