19.02.2017 | 0:01
Превъплъщенията на Лютви Местан – агент „ПАВЕЛ” – Владимир Зидаров
Предизборният плакат наМестан от 90-те години на миналия век показва, че той не си връща рожденото име веднага, както правят повечето български турци след отмяната на „възродителния процес”

Преди няколко години една снимка бързо обиколи социалните мрежи. Тя представлява предизборен плакат на Владимир Зидаров като кандидат депутат от СДС през 1990 г.

Кой е този Владимир Зидаров ще попитат любопитните?

Някои могат да се изненадат, а други не, но под името Владимир Зидаров в началото на промените се е представял днешният лидер на бутиковата партия ДОСТ Лютви Местан. Този факт и до днес остава малко известен от неговата политическа биография.

Лютви Местан получава името Владимир Зидаров при „възродителния процес” в края на 1984 г. и началото на 1985 г. Потвърждение за това може да бъде открито в картона на името на Лютви Местан от картотеката на Трето управление на ДС (ВКР, военното контраразузнаване) в качеството му на агент под псевдонима „ПАВЕЛ” от 1979 г. (виж как е скрито досието на Местан – тук). В документа на ръка е дописано името Владимир Ясенов Зидаров. В друг от картоните от досието на Местан, огледален на първия, като основно име е записано Владимир Зидаров, а съпровождащото е на Лютви Местанов.

Предизборният плакат на Лютви Местан от началото на промените показва, че той не си връща рожденото име веднага, както правят повечето български турци след отмяната на „възродителния процес”. По този въпрос  пленума на ЦК на БКП излиза със специално решение на 29 декември 1989 г., въпреки че тогава среща огромна съпротива от местните партийни организации. Това е един от ходовете, които новото ръководство на БКП начело с Петър Младенов се опитва да излезе от международна изолация месец и половина след принудителното оттегляне на Тодор Живков в резултат на интервенция на Москва.

В оскъдните биографични данни за Местан за периода веднага след 10 ноември 1989 г. се посочва, че той е един от основателите на СДС в Момчилград. На първите демократични избори на 10 юни 1990 г. той е издигнат като кандидат за народен представител за 7-то Велико Народно събрание. Предизборният му плакат обаче е доказателство, че той е направил това под името Владимир Зидаров.

Листата на СДС за изборите за 7-мо Велико народно събрание е публикувана през май 1990 г. във в. „Демокрация”, печатен орган на тогавашната политическа опозиция. В листата под №170 мандатен избирателен район е записано: „Кирково. Владимир Ясенов Зидаров, 1960 г., БСДП (Българска социалдемократическа партия, бел. ред.), висше образование, българска филология, учител в ЕСПУ (единно средно политехническо училище, бел. ред.) „Н. Вапцаров” – Момчилград.”

Данните отново съвпадат и потвърждават начина, по който днешният лидер на ДОСТ се е опитвал да влезе в политиката веднага след 10 ноември 1989 г. Владимир Зидаров, който през 1990 г. е 30-годишен, не успява да влезе в 7-то Велико Народно събрание. Вятърът на промяната го ориентира в друга посока. През 1993 г. влиза в ДПС. Желанието му да стане депутат се сбъдва през 1997 г., когато е избран за народен представител от ДПС в 37-то Народно събрание (1997-2001), но вече под името Лютви Местан.

През 2005 г. е избран за зам.-председател на Ахмед Доган, известен още като агент на Държавна сигурност под псевдонимите „АНГЕЛОВ”, „СЕРГЕЙ” и „САВА”.

През януари 2013 г. Ахмед Доган се оттегля от председателството място в ДПС, което неизменно заема в предходните 23 години и посочва именно Лютви Местан за свой наследник. На 19 януари 2013 г. VIII национална конференция на партията изпълнява препоръката на Доган и избира Местан за председател на ДПС.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране