22.04.2017 | 11:12
Президентът 2 седмици отказва да приеме издателите след „разговора” между Цацаров и Дончев
Бизнесменът Сашо Дончев очаква извинение от главния прокурор

Съюзът на издателите в България официално е поискал среща с президента Румен Радев след придобилия голяма публичност разговор между издателя на в.”Сега” и главния прокурор Сотир Цацаров, но от „Дондуков” 2 в продължение на повече от две седмици не са изпратили никакъв официален отговор. Това заяви бизнесменът в студиото на „Тази събота”.

Преди дни в разпространено онлайн видео от бизнес форум той разказа, че на неформална среща (в последствие оказала се в офиса на БСП функционера Георги Гергов – б.р.) обвинител №1 Сотир Цацаров е похвалил бизнеса му и е запитал защо финансира партия „Да, България” и телевизия Би Ай Ти. По-късно от прокуратурата пък обвиниха Дончев, че се е опитал да оказва натиск по проверка за цените на природния газ.

Пред bTV издателят разказа, че на 18 март за първи път по темата се чул с Георги Гергов, който бил „разтревожен”. На 20 март двамата се видели. „Посрещна ме с видима тревога и ми зададе два въпроса – Вярно ли е, че финансираш партията на Христо Иванов; вярно ли е, че Би Ай Ти е твоя телевизия?”, разказа Дончев, като допълни, че категорично е отрекъл да има общо с „Да, България” и с частната телевизия.

Гергов, който е член на ръководството на БСП, набрал телефона на Цацаров и му съобщил нещо в смисъла на „Ето, човекът е при мен и, както аз Ви казах, той не участва в тези неща”.

Разбрали се за още една среща, вече с участието на главния прокурор. „Аз бях убеден, че Сотир Цацаров иска лично да чуе тези два отговора, тъй като в тези отговори няма нищо притеснително, аз не отказах тази среща”, разказа Дончев.

Това, което се случило на следващия ден 21 март, т.е. 5 дни преди изборите, по думите му е „много интересен разговор” с „преамбюл”, в който Сотир Цацаров дал висока оценка на бизнеса на Сашо Дончев и на неговите персонални качества… за да го попита „Защо Ви е нужно да финансирате партията на Христо Иванов?”. Последвал и въпросът за Би Ай Ти и Сашо Диков, който има предаване в ефира на медията. После била засегната и темата за критичния към властта в.”Сега” и карикатурите на Христо Комарницки.

„Цацаров, абсолютно убеден в правотата на това, което казва, ми съобщи, че той не се информира от случайни хора, че него го информират службите – което за мен беше много притеснително, че службите могат да дезинформират главният прокурор, недай Боже да го манипулират по някакъв начин”, допълни издателят.

В края на разговора Дончев предложил да остави на Цацаров номера на мобилния си телефон, за да могат да обсъждат подобни теми без посредници. „Много човешки” главният прокурор запитал бизнесмена дали се съмнява, че е подслушван.

„Мисля, че всеки логично мислещ човек ще направи връзка между разказания от мен преамбюл и зададените към мен въпроси. (…) Защо един главен прокурор ще се разтревожи толкова много за добрия ми бизнес, за хубавия ми имидж, за хубавия живот, който живея – във връзка с някакви глупави, според него, мои действия. (…) За мен е ясно, че всичко това хубаво в моя живот може да пострада от това, че се занимавам с някакви неприемливи за главния прокурор неща”, коментира издателят на в.”Сега”.

За да не се възприеме като намеса в изборите, Сашо Дончев предпочел да не повдига темата около вота на 26 март. „Бидейки един от създателите на Съюза на издателите в България, веднага след изборите помолих да се съберем на заседания, на което аз им разказах на всички какво се е случило. Очевидно е, че основните упреци бяха свързани преди всичко с издавания от мен вестник и медийното ми присъствие някъде”, разказа той.

Издателите решили да се обърнат към единствената напълно функционираща към онзи момент властова институция – президентството. В молбата за среща имало „достатъчно ясно изразена тревога”, но от 5 април до сега няма отговор от „Дондуков” 2.

До момента политическите реакции се изчерпват с позицията на „Да, България” и скандала в БСП, където Корнелия Нинова поиска оставката на Георги Гергов.

„Четейки и слушайки коментарите от вчера, оставам с впечатлението си, че г-н Гергов, в желанието си да бъде приятел на всички, да свърши едно добро дело, може да се окаже единственият виновник за възникването на ситуацията, което, мисля, че не е вярно”, отбеляза Дончев.

Междувременно обаче прокуратурата излезе с прессъобщение, в което обвини Сашо Дончев в натиск, а някои медии тиражираха версията, че се опитва да дестабилизира държавата, която все още няма правителство. Бизнесменът категорично отрече и на свой ред обвини държавата за проблемите в енергийния сектор: „Държавата няма място в икономиката, в частност, няма място в енергетиката. Всички държавни предприятия в енергетиката са проблем на обществото, източник на корупция, непрекъснато създават проблеми на хората. Цената на газа зависи от конюнктурното съображение на председателя на КЕВР”.

Сашо Дончев не се притеснява от обвинение, но очаква от Сотир Цацаров публично извинение: „Когато човек си осъзнае грешката, първото, което трябва да направи, е да се извини, защото това може да е била неволна грешка от негова страна (…) Това са грешки, които касаят много хора, грешки, които могат да костват много висока цена на цялото общество”.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране