05.02.2019 | 9:10
Президентът: България да се въздържи от позиция за Венецуела
Събитията в страната будят тревога и безпокойство, смята Румен Радев

България трябва да се въздържи от подкрепа на предложената европейска позиция за Венецуела. Това се посочва в позиция на президента Румен Радев за събитията в латиноамериканската държава.

Редица европейски държави признаха днес Хуан Гуайдо за временен президент. Италия обаче блокира изработването на единна позиция на ЕС.

Събитията във Венецуела будят тревога и безпокойство. Съществува реален риск от ескалация и насилие, посочва президентът в позицията си.

„В тези условия критично важно е да се съхрани диалогът между управляващите и опозицията в името на политически процес, който да доведе до мирно решение за бъдещето на страната. Политическата криза може да се реши единствено с организирането на прозрачни избори според конституцията на страната и с международно наблюдение”, отбелязва Румен Радев.

„Критиките ми не са подкрепа за една или друга страна в конфликта. Става дума за върховенство на международното право и за твърдото убеждение, че неговото нарушаване няма как да доведе до позитивни резултати”, се посочва в позицията.

„Както в много случаи с други държави през последните десетилетия, нараства рискът да бъде провокирано насилие и вътрешен конфликт, които задълго да дестабилизират държавата и региона и да донесат страдания на народа на Венецуела”, смята държавният глава.

Подкрепа за Хуан Гуайдо са изразили над 10 страни членки на ЕС: Австрия, Великобритания, Дания, Естония, Испания, Латвия, Литва, Люксембург, Португалия, Финландия, Франция, Холандия, Чехия и Швеция.

Подкрепа за Николас Мадуро като законен президент на Венецуела са изказали Беларус, Боливия, Иран, Китай, Куба, Никарагуа, Русия, Салвадор и Турция. Гърция също е изразила резерви към приемането на съвместната декларация.

1 коментар

  1. Венко Венков каза:

    Г-н Президент, България като територия, с назначено правителство от улица „Козяк“ ще вземе отношение по казуса – Венецуела! Извода е: да се готвят за напускане всички неудобни за Гринго президенти!!! Ето на това му се вика неолиберална и демокрация!!!

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране