13.09.2017 | 19:39
Президентът намекна, че няма да подпише указа за новия шеф на ВАС
Драматичният срив на чуждите инвестиции говори за размера на престъпността, заяви Радев

В интервю пред Нова тв по случай 235 дни от мандата си президентът Радев намекна, че няма да подпише указа за назначаването на Георги Чолаков за председател на ВАС. Чолаков бе избран в понеделник от ВСС. „Редно е председателят да бъде избран от новия ВСС (който ще встъпи скоро в длъжност, бел.р.). Бъдещият ВСС е избран по новите правила, които са по-демократични. Въпросът за подписването на указа трябва да бъде обмислен, това е много сложен въпрос“, заяви Радев.

„Престъпността в България винаги е нагла. В малките градове от години живеят в страх. Не виждаме реални резултати в борбата с битовата престъпност, която е бич“. Това каза преди това Радев, коментирайки дали в България се завръщат тъмните времена по повод на случая с отвлечения за откуп и по-късно освободен Адриан Златков. За мащабите на корупцията в България можем да съдим по драматичния срив на чуждите инвестиции в страната, категоричен е президентът.

По повод на предстоящия консултативен съвет, който свика, Радев заяви: „От КСНС очаквам не само сближаване на управляващи и опозиция. Очаквам ефективни мерки, около които да се обединим“, за да се справим с корупцията. Според него трябва да си зададем няколко важни въпроса, защо правим антикорупционния закон – с каква цел го правим, какъв ефект очакваме, с какъв инструментариум ще постигнем това.

Суверенитет, законност и външна политика са трите думи, с които Радев описва 8-те месеца от престоя си на „Дондуков“ 2. Според него най-добре е когато всеки президент надгражда. „Това е смисълът на президентската институция“, каза Радев. Той смята, че един от най-големите успехи за изминалите около 235 дни, откакто е президент, е налагането на Кохезионната политика в Римската декларация.

Президентът Радев подчерта, че в доклада за национална сигурност не пише, че „Русия е пряка заплаха за нашата национална сигурност“. „Там е посочено, че руските действия представляват заплаха за мирна и единна Европа“, уточни президентът.

„Трябва да отстояваме нашия интерес. Очевидно е, че трябва да имаме пряка доставка на руски газ за България“, категоричен е президентът Радев. „На масата трябва да сложим българския интерес – прагматичен, подчинен на икономическия. Трябва да направим така, че да не бъдем заобиколени, както се случва напоследък“, добави той.

Президентът е убеден, че трябва да повишим нашите отбранителни способности, но също така и да поддържаме конструктивен диалог с Русия, за което многократно е говорил и генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг. Радев припомни също така, че президентът Еманюел Макрон, и канцлерката Ангела Меркел са се срещнали през последните месеци с президента Владимир Путин. „Време е да спрем да говорим за Русия, а да започнем да говорим с Русия“, заяви Радев

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране