08.11.2019 | 14:15
Президентът направи услуга на КОЙ, ВСС ще избере отново Гешев за главен прокурор
Румен Радев не спря процедурата, защото нямаше смелост да го направи

Президентът Румен Радев направи услуга на политико-олигархичния кръг КОЙ# с налагането на вето върху избора на Иван Гешев за главен прокурор. Ако действително държавният глава искаше да спре процедурата за избор на новия обвинител №1, той можеше да забави решението си до януари 2020 г., когато ще изтече мандатът на Сотир Цацаров.

В Конституцията няма срок, с който да е обвързано решението на президента. Имаше и легитимно основание да го направи – като поиска тълкуване от Конституционния съд или инициира промени в Конституцията.

В началото на новата година влиянието на главния прокурор на ДПС върху Висшия съдебен съвет (ВСС) ще намалее драстично и той със сигурност няма да може да наложи Иван Гешев.

А какво направи Румен Радев?

Каза някои неща за имитативността на процедурата, но връщайки номинацията на ВСС, Радев знае, че съветът ще я прегласува. Което ще стане факт вероятно още следващата седмица. След това президентът е задължен от Конституцията да подпише указа за назначаването на Иван Гешев за главен прокурор.

Предвид горното считаме, че небивалата радост в социалните мрежи от вчерашното решение на Румен Радев е смешна, жалка и измамна. Което е поредно доказателство за упоритите твърдения, че десните са малка столична секта, която не знае кога да се радва и кога да се ядосва.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране