25.05.2015 | 13:33
При избори сега: 5 партии влизат в парламента, а още 2 са с реален шанс
Подкрепата за ГЕРБ се стабилизира на нива от около 24%

При избори сега с шанс да влязат в парламента са 5 партии – ГЕРБ, БСП, ДПС, Реформаторския блок и Патриотичния фронт. С реалистични перспективи да са в него са още „Атака“ и донякъде АБВ, сочи последното социологическо проучване на „Галъп Интернешънъл“ за май. От там напомнят, че данните показват процент сред всички имащи право на глас, а не само сред гласуващите. 4-процентовата бариера се образува на база гласували, така че е задължително придържането към формулата 5 сигурни и 2 потенциални партии в следващ парламент.

След логичното за партия на власт леко разколебаване на част от подкрепата в пролетните месеци сега ГЕРБ се стабилизира на нива от около 24%. БСП пък се е установила на нива от под 15%. Измерена в потенциални гласове, разликата между първите две формации е около половин милион гласа (1% от извадката се равнява на около 55 хиляди души), т.е. в общи линии се запазва ориентировъчното съотношение от последните парламентарни избори.

Трета е ДПС с 8%, а Реформаторският блок и Патриотичния фронт събират около 4 процента сред всички имащи право на глас. Следващите месеци ще покажат има ли тенденция на укрепване при „Атака“ и каква ще е съдбата на АБВ, коментират от „Галъп“.

Към средата на май 30 на сто от българите декларират доверие в правителството, а 57% недоверие. 18 процента дават положителна оценка на парламента, а 68% – отрицателна. 32% оценяват позитивно президента, а 56% – негативно. Според 23% страната върви към по-добро, а според 62% – към по-лошо. По правило, негативните оценки към институциите са повече от позитивните. Месеците около завършека на мандата „Орешарски“ бяха свързани с повишени негативни оценки. В първите месеци на новия кабинет последва логичен лек ръст на положителни нагласи към кабинет и парламент. С началото на пролетта навлязохме в нов етап, в който данните се установиха на определени нива. Това установяване се потвърждава и в този месец, коментират социолозите. Няма особена динамика и в доверието към различните личности. По традиция в „челото“ са еврокомисарят и столичната кметица (с дялове съответно малко над и под 50% доверие), популярни министри като Лиляна Павлова, Петър Москов, Томислав Дончев, премиерът, президентът и омбудсманът (групата е с дялове около 30% доверие) и т.н. Лиляна Павлова утвърждава доверието си до 34%.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране