19.12.2016 | 0:01
Принципът на удоволствието – недостоен принцип за Цецероновата ценностна система
Приятно дешифриране на невчесаните мисли на Цв.Цв.

Цветан Цветанов проведе дълъг диалог със себе си, позициониран в телевизионно студио на БНТ. Всъщност водещият задаваше въпроси, но това изобщо не промени конструкциите на изреченията на оратора, който обясняваше защо бе правилно и морално кабинетът да подаде оставка, но още по-правилно и морално е сега отново да се състави кабинет, в който решаваща роля ще има ГЕРБ.

***

…Аз мога да кажа, че полагаме максимални усилия да изчистим различията, които има между ГЕРБ, РБ, ПФ, за да може действително да се консолидираме около правителство, което да продължи политиката, която правихме в продължение на две години, и разписаните параметри, които бяха в четиригодишния управленски мандат, който трябваше да има правителството на Бойко Борисов. Сами разбирате, че ние не възприемаме управлението като някаква привилегия или някакво удоволствие. И затова се отнасяме изключително сериозно, защото за нас управлението е отговорност. От тази гледна точка смятам, че положените усилия през последните две години дадоха действително добър хоризонт за страната ни. С икономически ръст, с нисък дефицит и с повече разходи, които ще направи държавата през 2017 г. на база точно тези икономически показатели, които ДАДОХА ГЛЪТКА ВЪЗДУХ И НАДЕЖДА НА МНОГО БЪЛГАРСКИ ГРАЖДАНИ и на всички тези, които инвестират и които могат да правят бизнес в България.

…Към настоящия момент в тези неформални разговори, които се водят, никой по никакъв повод не говори за позиции или за министерски кресла. Единственото, което беше като част от тези неформални разговори – премиерът Борисов, който е в оставка, и като лидер на ГЕРБ, той да приеме отговорността да състави правителство; неговата воля обаче е, че той не желае на този етап, защото знаете, че имаше морален ангажимент, който той изпълни с оставката, която даде. И разбира се, когато има мандат, който вече в една друга среда, в други условия бъде връчен на ГЕРБ, тогава вече съвсем закономерно е лидерът на партията да бъде министър-председател. Но с мандат на РБ ние ще подкрепим едно правителство, но разбира се, че министрите и министър-председателят ще бъдат допълнително уточнявани вече във формата на разговорите, които се водят.

…Единственият безспорен, който беше приет от всички, това беше премиерът Борисов. Но сами разбирате, че след като вече той е дал своята оценка и решение, което е взел. Ние, разбира се, сме солидарни с неговото решение.

…Премиерът Борисов е с изключително добра комуникация с всички европейски лидери. И с лидери извън държавите от ЕС. Самият факт, че само преди два дни проведе разговор с новоизбрания президент Доналд Тръмп – аз мога да кажа, че не знам дали е проведен разговор между новоизбрания български президент, който под някаква форма се е дистанцирал от вътрешните политически проблеми.

…За мен е важно да знаем, че действително ние трябва да бъдем отговорни към всяко едно действие, което правим като политици, като министри, като народни представители, като общински съветници, като кметове, защото по този начин действително има смисъл да се занимаваме с политика – и тя да стига до хората. Не стигне ли политиката до хората, това означава, че популизмът и всички тези други течения, които в момента излизат на дневен ред в Европа, могат да създадат сериозен проблем с тежки последствия за десетилетия напред.

Попитаха ме за думата за 2017 г. – аз казах „разум“. Значи трябва всички да бъдем разумни и да действително да загърбим личните си или тяснопартийните си интереси, защото обществото няма да ни го прости. И другото, което е – това е единственият ни шанс да преодолеем популизма.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране