21.07.2018 | 0:54
Присмял се Лафонтан на Дармадан

Румениге ли си, Румцайс ли си, ела да застанем от двете страни на една покривка и да видим кой е за уважение!

Антон Хекимян, bTV: Вие бяхте човекът, който изнесе информацията за това, че от тук е излетял самолет за Гърция, без да бъде проверен. Как така се случва?

Румен Петков, лидер на АБВ и бивш вътрешен министър: Вижте, в духа на наградите, които получава вътрешният министър, ние имаме идея. Аз съм готов да се включа в инициативен комитет, та вездесъщият омбудсман Мая Манолова да го награди с орден „Средна гора“ с панделка.

АХ: Кхм. Защо?

РП: За съществен принос при влизане в България на пътници и багаж без контрол и напускане на страната на пътници без контрол. Това е друго развитие на европейската политика за движение на хора стоки и услуги. Но нали разбирате, че това нещо, ако продължава – не става дума за Шенген. Става дума за България. Не става дума за България в Европейския съюз. Европейските институции се дискредитират с дни.

АХ: А може ли да се мине просто така – проверен е пилотът, но другите са забравени да бъдат проверени. Има ли го това просто като човешка грешка?

РП: Нали разбирате, е това е абсурд. Тука го има и другото. Прокуратурата ще потърси ли отговорност на хората, които незаконно са напуснали България? Щото това е незаконно излизане от България… Дребна грешка, но с големи последствия. Това е абсурд. Значи, такъв тип обяснение – той пилотът не знае, че не са проверени пътниците? Пак казвам, това са серия от въпроси, които са обидни за системата ни за сигурност.

***

Спираме този разговор на пауза и даже го затваряме съвсем, за да поясним и да обзаведем контекста.

Става въпрос за случай от последните дни, в който частен самолет излита от София за Гърция, без да бъде проверен. Обясненията на различните служби, които традиционно си подават на къси пасове топката, са че пилотът на самолета бил проверен, а четиримата пътници в суматохата някак останали непроверени. По обясненията на пилота излиза, че по-скоро хората от летището и службите ги е домързяло.

През март тази година пък самолет с 40 души на борда, идващи от Франция, кацна в София и пасажерите нахлуха в България, без да ги провери никой дали не си носят леко стрелково оръжие, наркотици, стратегия за конституиране на нов Спасител на България или други опасни предмети. Тогава бе дадено още по-мило обяснение – граничните полицаи, които трябвало да проверяват пътниците, се запилели по себе си – един ядял, друг се разтоварвал, трети вероятно е правил любов или е мечтаел за Франция…

Бойко Борисов тогава много се разсърди, вътрешният министър Радев се произнесе, че това е недопустимо, но слава богу – това не успя да помрачи хода на Председателството, един от чиито главни приоритети бе сигурността и мерките за контрол върху миграцията на лица и хора („лица и хора“ е израз на ранния Цв. Цветанов, напомняме го, за да не обеднява българският език бадява).

***

За да не се губи и от словесното наследство на Румен Петков, си записваме тука и прозрението му, че председателят на ЕК Жан-Клод Юнкер е „най-скъпо платеният пияница в света“. Това Петков заяви, без да му трепне ръката и без да прояви съчувствие към схванатия крак на Юнкер и мъчителния му ишиас.

Зложелатели и злопаметници припомниха слуховете за буйния характер на самия Петков и рекоха, че критиката му към Юнкер била – „присмял се Лафонтан на Дармадан“.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране