06.02.2017 | 17:13
Притискат „Господари на ефира“ да не излъчва разследването за монаха – гей
Ако изгоним всички гейове, ще останем без монаси в църквата, казват от Свети синод на Църквата

Репортаж в предаването „Господари на ефира“, показващ моменти от личния живот на български монах, предизвика остра обществена полемика.

Историята

На 2 февруари (четвъртък) в предаването беше показан видеоматериал, разкриващ сексуалната ориентация на монах Филарет. Източник, който през 2013 г. разкри за разврата в Троянския манастир, представи нови доказателства за похотливото поведение на част от българските духовници. В случая монах Филарет (с прякор кака Филка) и източникът на „Господари на ефира“, който запазва в тайна самоличността си, се срещат в сайт за запознанства между мъже. Духовното лице има регистрация в няколко подобни сайта, в които търси партньор за секс, дори и срещу заплащане.

Припомняме, че през 2013 г. монах Филарет категорично отрече скандалните разкрития за Троянския манастир. В предаването беше показана възстановка на реален разговор между монах Филарет, който към момента живее в църква в Лом, и друг мъж. Двамата си уговарят среща за секс в апартамент, с който разполага духовното лице, а той от своя страна не скрива самоличността си. В понеделник „Господари на ефира“ ще излъчат продължението на срещата между монах Филарет и непознатия мъж. Някои обаче се противопоставиха на излъчването на материала в предаването.

Реакциите

От Асоциацията на европейските журналисти (АЕЖ) – България изпратиха отворено писмо до предаването и телевизията, според което репортажът представлява „недопустима намеса в личния живот на гражданин“ и е „силно хомофобски по своя характер“. АЕЖ припомня чл. 16 (2) от Закона за радиото и телевизията (ЗРТ), който позволява доставчиците на медийни услуги да включват в предаванията си информация в публичен интерес относно личния живот на граждани…,чиито решения имат влияние върху обществото.

Според АЕЖ обаче „едва ли разкриването на интимни подробности от живота на свещеник може да бъде оправдано с легитимен обществен интерес, при условие че той не е извършил никакво закононарушение“. От АЕЖ настояват „Господари на ефира“ да не излъчват продължението на репортажа тази вечер. Според Стоянов „посланието, разпространено от предаването, е че хомосексуалните мъже не бива да имат право да служат в православните храмове. Това е неетична кампания за опозоряване на гей мъжете в православната църква, а излъчването на записа е противоправно“.

Позицията на Светия синод

В официално опровержение в сайта на Българската православна църква (БПЦ) Александра Карамихалева се разграничи от думите, „които са ѝ били приписани от „анонимния източник“ на „Господари на ефира“. Източникът в предаването заяви, че иска реакция от патриарх Неофит, а не от пиарката на Светия синод Ал. Карамихалева, защото обикновено тя казва: „Ако изгоним всички гейове, ще останем без монаси в църквата“.

В опровержението пише още, че „измежду подвизаващите се в българските манастири има изключително достойни личности с безупречен монашески живот. От случаи на непристойно и неподобаващо за духовници поведение на отделни личности не бива и не може да се правят изводи изобщо за моралния облик на монасите в БПЦ и да се очерня публично православното духовенство“.

Припомняме, че през лятото на 2016 г. патриарх Неофит заклейми гей парада „София Прайд“ и дори го определи като „натрапвана пропаганда и публична демонстрация на хомосексуализма като начин на живот“.

В съобщение, разпространено от пресцентъра на БПЦ, патриарх Неофит спомена и цитат от Библията, в която се твърди, че „от Бога, Който е сътворил човека като мъж и жена (Бит. 1:28) е даден и вложен нравствен закон: мъжът и жената да се свързват в свещения и благословен съюз на брака, мъжкото и женското начало да се съединяват и в това общение и единение в любовта да възрастват към съвършенство“.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране