15.06.2018 | 18:58
Призив за военен преврат в Гърция заради Македония, протестиращи нахлуха в парламента

Напрежението в Гърция ескалира по време на дебатите около вота на недоверие към премиера Алексис Ципрас, внесен от най-голямата опозиционна партия „Нова демокрация“. Докато депутатите спореха разгорещено в залата, отвън имаше демонстрации на противници на споразумението с Македония за името.

Гръцката партия „Златна зора” пък получи забрана да влиза в парламента, защото по-рано неин член призова да бъде извършен военен преврат в Гърция заради името на Македония. Константинос Барбарусис отправи скандалния призив по време на дебата за вота срещу правителството на Ципрас. Призовавам военните лидери на страната да уважат клетвите си: арестувайте министър-председателя Алексис Ципрас, министъра на отбраната Панос Каменос и президента Прокопис Павлопулос, за да предотвратите тази държавна измяна, заяви Барбарусис от трибуната.

Коментарите му бяха определени като агресивни и подтикващи към насилие. На партията бе забранено да присъства на всички заседания относно вота на недоверие. Министърът на отбраната на Гърция призова да бъде премахнат имунитетът на Барбарусис, за да може той да бъде съден.

Междувременно протестите в Гърция и Македония за новото име продължават. Според агенция Максфакс протестиращи са направили опит за нахлуване в гръцкия парламент. Полицията успяла да попречи на няколко демонстранти с моторни каски на главите, които са тръгнали да влизат в сградата на парламента. Според информацията на местните медии, повечето протестиращи са останали на входните стълби на парламента, а други пред паметника на незнайния войн, който се намира пред самата институция.
Съобщава се, че протестиращите са развявали лозунги срещу правителството, обвинявайки го за коварно поведение.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране